Nou article del Català a la Carta: “El guionet en la denominació dels càrrecs (nova normativa)

català a la cartaL’any 2016 l’Institut d’Estudis Catalans va aprovar una sèrie de canvis ortogràfics que s’han recollit i publicat en la nova Ortografia catalana (2017). Un d’aquests canvis té a veure amb l’ús del guionet en mots prefixats i afecta especialment la denominació de càrrecs, expressions molt habituals en llenguatge jurídic. És per aquest motiu que hi hem volgut dedicar un Català a la Carta.


 

El guionet en la denominació de càrrecs (nova normativa)

Una de les novetats que aporta la nova normativa del català aprovada l’any 2017 és l’ús del guionet en expressions com sub-director general vice-primer ministre. Es tracta de posar guionet en les expressions formades per dos o més elements i que van precedides per prefixos (com ara sub-, vice– sots– o ex-). Aquesta novetat afecta especialment les denominacions de càrrecs de l’àmbit jurídic i administratiu. Vegem-ne alguns exemples amb el prefix ex-:

Com escriuríem càrrecs formats per més d’un mot i que alhora van precedits per un prefix?

secretari tècnic ex-secretari tècnic
jutge degà ex-jutge degà
comptador partidor ex-comptador partidor
oïdor de comptes ex-oïdor de comptes
fiscal superior ex-fiscal superior
magistrat jutge ex-magistrat jutge
secretari general ex-secretari general
tinent d’alcalde ex-tinent d’alcalde

 

Ara bé, si els càrrecs no estan formats per més d’un mot i hi volem afegir un prefix, es manté la normativa que ja hi havia anteriorment i no cal posar-hi guionet. Per tant, continuarem escrivint exdegà, sotssecretari, exconseller, vicepresident, etc.

Consulteu la resta d’articles del Català a la Carta

Related Articles

Back to top button