Carta Oberta al conseller Carles Mundó

Carta Oberta del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, publicat el 15/11/17 al Diari ARA.

Estimat Carles: Segurament has rebut aquest dies centenars de cartes: de familiars, d’amics, i de gent desconeguda. Són cartes personals que t’ajuden a tenir la paciència i el coratge que necessites davant la injustícia del teu empresonament.

Aquesta és, però, una carta oberta. És oberta perquè vull que els advocats, i també aquells que no ho són, coneguin com ets i com has treballat, i que si la justícia avui és un xic millor a Catalunya, és en gran part gràcies a tu. Que sàpiguen que ets un home proper, treballador, dialogant, senzill, amb un gran sentit de l’humor, que saps escoltar, que procures complir amb els compromisos, que busques i trobes solucions, que ets un company admirable i un magnífic Conseller de Justícia.

Uns diuen que ets un pres polític, d’altres neguen que això sigui possible en la democràcia espanyola; tu ja en tens la teva opinió d’aquesta condició i de la justícia. Evidentment ara ets a la presó per les teves idees i pel teu compromís amb un poble que volgueres servir. Si els actes que han comportat aquestes idees són delicte o no, es discutirà més tard. De moment, d’alguna manera t’han negat, amb fets cruels, la presumpció d’innocència. A tu les misèries que comporta de vegades la justícia no et vindran de nou: eres Conseller per intentar evitar-les. La història (és trist haver d’esperar a la història, però això ens queda) qualificarà el teu i els altres empresonament amb la objectivitat i llunyania que sol tenir, perquè la justícia, amb la seva immediatesa i ceguera, és menys fiable i erra moltes vegades. Confiar més en la història que en la justícia és quelcom que devia pensar alguna vegada el President de la Generalitat, Lluis Companys, abans de ser afusellat. I si ho arribà a pensar, tenia molta raó.

El carrer és ple de polítics (i corruptes al servei d’aquests), amb la butxaca plena de diners que han esquilat a la gent senzilla sense cap escrúpol. Mentre ells són fora en espera, o no, de judici, i potser alguns manen encara, tu ets a la presó. Tu que ets, com quasi tots nosaltres, un advocat dels tribunals de cada dia, i un polític ocasional i compromès amb el seu país, que vas acceptar servir-lo en un moment molt difícil; un advocat que mai no has tancat portes, però sí presons; que has lluitat per la llibertat i estàs pres; que has procurat que els presos tinguin un tracte digne, i vares ser escarnit i maltractat; que has treballat una justícia des de la tolerància i mai des del odi. Tu que no t’has emportat res, que només tens a la butxaca les teves idees, la teva dignitat, el teu compromís, la teva honestedat i els teus amics. Deixa’ns estar entre ells.

Ara tens temps per meditar la injustícia de la justícia, i recordar com molts dels que et somreien i deien recolzar-te a Madrid (i alguns a Catalunya), han aplaudit el teu empresonament quan no han ajudat a fer-lo efectiu. Hom aprèn sempre molt de la vida, inclús amb l’amargor de ser separat dels teus: aquesta història et farà, i ens farà, més forts.

Aquesta carta voldria representar a tots els advocats catalans, però deixem-ho en que representa, així ho vull creure, a una bona majoria d’ells. Hi ha companys que poden discrepar i això és molt respectable (tu ets el primer que respectaves amb vehemència les opinions contràries). Donat el meu càrrec no voldria molestar a ningú. Amb la teva experiència i perspicàcia sabràs triar quasi un per un qui la subscriuria i qui no.

Com a advocats seguirem demanant la teva llibertat, el teu dret a defensar-te dignament, el teu dret a pensar com vulguis i expressar la teva opinió. Com a advocats, company, i com amics, amic, sempre estarem al teu costat. Una forta abraçada, i fins aviat, perquè et volem ja lliure, entre nosaltres, en els nostres carrers.

També el podeu consultar en el següent enllaç; Carta Oberta del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh

Related Articles

Back to top button