Què es va dir al Primer Congrés de la Llengua Catalana sobre el llenguatge jurídic català?
Després de dos segles de repressions legals contra la llengua catalana, i en plena embranzida de la reivindicació de la llengua arran del moviment de la Renaixença i el Modernisme, va tenir lloc ara fa 111 anys el Primer Congrés de la Llengua Catalana.
El Congrés, organitzat i presidit per Antoni M. Alcover, es va celebrar a Barcelona del dia 13 al 18 d’octubre de l’any 1906. El seu objectiu principal fou orientar els estudis sobre la llengua catalana per redactar la gramàtica de la llengua catalana, però els actes es van convertir en una manifestació d’adhesió col·lectiva al català i en un plebiscit a favor de la codificació definitiva de l’idioma.
En el marc del Congrés, també hi va haver un espai per al llenguatge jurídic català. Destaquem tres de les comunicacions que es van presentar al congrés dins la Secció Social i Jurídica:
- “Hem de defensar la nostra llengua i reivindicar tots els seus drets”, a càrrec de Dr. Joseph Franquesa i Gomis, professor a la Universitat de Barcelona i representant de la Unió Catalanista
- “L’ús de la llengua pròpia, considerat com un dret. Necessitat de respectar-lo, totalment i garantir-lo en la vida jurídica integral dels catalans (legislació, contractació, testamentificació, oficines públiques, tribunals de justícia, etc.)“, a càrrec de Francesch Albó, diputat a les Corts.
- “Necessitat de reconstruir el llenguatge jurídic català”, a càrrec de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Barcelona
Us podeu descarregar les Actes completes del Primer Congrés en aquest enllaç.