La Comissió de Dret Animal reclama que la nova Llei estatal de Protecció Animal no exclogui els gossos utilitzats en la caça

 

En cas de tirar endavant una esmena presentada pel PSOE, els animals de caça quedarien exclosos de la nova legislació que tramita el Congrés  

La Comissió de Dret Animal del Consell de l’Advocacia Catalana demana al Govern estatal que la nova Llei de Protecció Animal que es tramita actualment al Congrés dels Diputats inclogui els animals que s’utilitzen en la caça, especialment gossos, però també fures o perdius. Una esmena presentada pel PSOE demana que la futura norma sigui aplicable només als animals “domèstics”, mentre que els utilitzats en activitats cinegètiques quedarien fora de la nova Llei.  

En cas de tirar endavant l’esmena, no només quedarien exclosos els gossos de caça, sinó també els gossos utilitzats per activitats específiques, com els gossos pastors, de guarda, d’assistència, de rescat, o els animals de Forces, Cossos de Seguretat o les Forces Armades i altres animals destinats a activitats esportives com ara la falconeria.  Els advocats i advocades que integren la Comissió de Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana consideren “inexcusable” que es discrimini els animals en funció del seu destí. “No pot ser que un animal tingui menys drets que un altre de la mateixa espècie -i potser fins i tot de la mateixa camada- pel sol fet d’haver anat a parar a mans d’un caçador”, diu el president de la Comissió de Drets dels Animals del Consell, Ignasi Puig Ventalló.

El també degà del Col·legi de l’Advocacia de Terrassa recorda que el passat mes de març el Parlament Europeu ja va adreçar una carta al Govern espanyol indicant que el tracte que reben els gossos de caça a Espanya va en contra dels valors europeus i infringeix l’article 13 del Tractat de Lisboa, que exigeix als Estats membres de la UE adaptar la legislació per tractar els animals com a éssers dotats de sensibilitat. “La nova Llei estatal perdrà tot el seu esperit proteccionista en cas que prosperi l’esmena”, adverteix Puig Ventalló.

Actualment cap de les lleis autonòmiques diferencien els gossos en funció de l’activitat que realitzen, així com tampoc ho fan les Ordenances Municipals. Hem de destacar que el Conveni Europeu sobre protecció d’animals de companyia, de data 13 de novembre de 1987 (ratificat per Espanya en data 9/10/2015 i en vigor des de l’1/02/2018) no exclou a cap gos en funció de la “utilitat”, de la mateixa manera que tampoc es fa distinció de gossos al Codi Penal.

 

Presó per als maltractadors d’animals

Paral·lelament a la tramitació de la nova Llei de Protecció Animal, el Govern espanyol està duent a terme una reforma del Codi Penal que ha motivat la presentació de diverses al·legacions per part de la Comissió de Dret Animal del Consell. Els professionals de l’advocacia rebutgen que el nou Codi Penal estableixi la possibilitat, en alguns casos, de castigar només amb penes de multa el delicte de maltractament animal, substituint d’aquesta manera la pena de presó amb la qual es castiga actualment. “El projecte de reforma del Codi Penal no només no incrementa les penes de presó per sobre dels dos anys –independentment de la gravetat del delicte i que quasi mai s’acaben complint- sinó que preveu la possibilitat de penar-les amb una simple multa, de manera que beneficia i deixa impunes aquells delinqüents amb capacitat econòmica”, al·lega Puig Ventalló.  Per aquest motiu, demanen també que s’ampliï la pena de presó per maltractament animal de dos a quatre anys i sis mesos, i que s’incrementi fins a 10 anys la inhabilitació per la tinença d’animals i per exercir una professió relacionada.

També reclamen que el delicte d’abandonament sigui castigat amb pena de presó i que es tipifiqui expressament el delicte d’abusos sexuals cap a animals, amb independència de si es causen o no lesions -com sí es condemna, a dia d’avui, amb el delicte d’explotació sexual-, així com que s’incloguin noves agreujants en el delicte de maltractament, com ara que existeixi ànim de lucre, que els fets es facin davant de persones vulnerables, i que se’n faci apologia del delicte a través de les xarxes socials, entre d’altres. Per últim, també demanen la creació de nous tipus delictius envers els animals, com ara el maltractament per imprudència, la causació de mort sense patiment, l’omissió de socors i la sostracció d’animals.

 

Barcelona, 17 d’octubre de 2022


Al·legacions presentades a la reforma del Codi Penal

 

Related Articles

Back to top button