Comunicat del Consell de l’Advocacia Catalana de condemna per l’assassinat per violència masclista de dues dones al Pakistan

Des del Consell de l’Advocacia Catalana ens sumem al condol per la tortura i l’assassinat de dues noies veïnes de Terrassa per violència masclista al Pakistan. Davant d’aquest brutal assassinat manifestem el nostre més enèrgic rebuig per un acte cruel i intolerable que suposa una flagrant violació dels drets humans.

Les dues dones, de 21 i 24 anys, havien estat víctimes d’un matrimoni forçat abans de viatjar al Pakistan. La Llei catalana 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista ja recull els matrimonis forçats com dels tipus de violència masclista en l’àmbit sociocomunitari. En compliment d’aquesta Llei, es va impulsar l’elaboració del primer protocol que existeix a Catalunya en matèria de matrimonis forçats.

Els assassins de les dues dones han estat, presumptament, membres de la seva mateixa família. Al Pakistan el fet de separar-se del marit, malgrat es tracti d’un matrimoni forçat, es considera un greuge contra l’honor familiar. Tanmateix, tal i com s’estableix en l’art. 42 del Conveni d’Istanbul del Consell d’Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers la dona i la violència domèstica, es considera inacceptable en delictes penals la comissió dels mateixos en base a la cultura, la costum, la religió, la tradició o el suposat “honor” com a justificació de tals actes.

Des del Consell de l’Advocacia Catalana condemnem fermament l’assassinat d’aquestes dues dones, víctimes d’una de les manifestacions de la violència masclista més invisibilitzada: el matrimoni forçat.

Demanem també a les autoritats catalanes ampliar les tasques de prevenció d’aquest tipus de violència masclista i reforçar el protocol Català en matèria de matrimonis forçats per eradicar aquest tipus de violència que, en molts casos s’inicia a Catalunya i acaba amb la llibertat i com en el cas que ens ocupa, amb la vida de dones que estan desenvolupant el seu projecte vital al nostre país.

Barcelona, 24 de maig de 2022

Related Articles

Back to top button