El Consell de l’Advocacia Catalana condemna l’assassinat de l’advocada mexicana i activista pels drets de les dones, Cecilia Monzón

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis de l’Advocacia de Catalunya, se suma al condol de la comunitat internacional per l’assassinat de l’advocada mexicana i activista pels drets de les dones Cecilia Monzón. El Consell expressa el seu més enèrgic rebuig a aquest acte cruel i reprovable, que suposa una flagrant violació dels drets humans.

Cecilia Monzón, advocada, activista i feminista, era coneguda per les seves activitats relacionades amb la política així com per la seva activitat professional d’advocada  que dedicava a defensar casos de dones que patien situació de violència o abús, com ara agressions físiques o demandes per pensions alimentàries. També era coneguda per denunciar les omissions del sistema penal i les irregularitats del sistema judicial mexicà.

El Consell de l’Advocacia Catalana condemna fermament el seu brutal assassinat, que va tenir lloc aquest dissabte, a trets, mentre es desplaçava amb la seva camioneta pel municipi mexicà de Sant Pedro Cholula, així com tots els casos que com el seu suposen una violació de drets de les advocades i els advocats en l’exercici de la seva professió i les situacions d’amenaces i atemptats contra la seva integritat física o els seus béns a causa d’exercir l’advocacia.

Així mateix, demana urgentment a les  autoritats mexicanes l’aplicació dels Principis bàsics sobre el paper dels Advocats, adoptats pel 8è Congrés de l’ONU sobre la Prevenció del Delicte i el Tractament del Delinqüent realitzat a l’Havana el 1990 que estableixen, d’acord amb les garanties vinculades a l’advocacia, que els poders públics han de vetllar per a que advocades i advocats puguin complir totes les seves funcions professionals sense entrebancs, intimidació, ingerència indeguda i que rebin protecció quan la seva seguretat es vegi amenaçada en l’exercici de les seves funcions professionals.

L’Advocacia Catalana, en memòria i homenatge a Cecilia Monzón, sol·licita a les autoritats catalanes, espanyoles i europees el màxim suport a aquest comunicat i exhorta a les autoritats mexicanes que emprenguin totes les accions que siguin necessàries per acabar amb aquesta situació de desprotecció dels advocats i advocades a l’hora d’exercir la defensa de les persones. Al mateix temps, insta a la comunitat internacional a destacar observadors internacionals sobre el terreny per comprovar que es donen les mínimes condicions de seguretat per als professionals de l’advocacia en l’exercici de la seva professió.

Barcelona, 23 de maig de 2022

Related Articles

Back to top button