Balanç de l’Informe del Comitè d’Experts de la CELRM, a càrrec de Fernando Ramallo

blog revista llengua i dretFernando Ramallo, investigador de la Universidade de Vigo, publica al Blog de la Revista de Llengua i Dret una anàlisi sobre l’informe que ha elaborat el Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRM) pel que fa a la implementació de les recomanacions d’acció immediata (RAI) per part de l’Estat espanyol. Aquestes RAI s’adrecen a cadascuna de les llengües minoritàries que cobreix la CELRM (l’èuscar, el català, el gallec, l’aranès, l’amazic, l’aragonès, l’asturià, el lleonès i el portuguès) i tenen com a objectiu donar suport i accelerar la implementació completa de la Carta.

El contingut de les RAI inclou com a mesures més urgents garantir l’ús d’aquestes llengües en l’àmbit judicial, a l’Administració General de l’Estat i eliminar les limitacions en l’àmbit educatiu. L’autor analitza aquestes mesures, valora la situació i interpreta cadascuna de les mesures en una taula descriptiva. Analitza també el grau de compliment de cada mesura a partir de les valoracions del Comitè d’Experts. Aporta elements de reflexió i anàlisi d’elements de mesures rellevants, com és el cas de la reforma legislativa (LOPJ) o l’ús de les llengües oficials a l’Administració General de l’Estat a les comunitat autònomes, inclòs l’anàlisi en el moment actual de pandèmia.

L’autor extreu conclusions finals referents al grau de protecció i promoció de les llengües minoritàries i alerta del perill que s’acabin convertint en llengües residuals.

Us convidem a llegir l’apunt complet.

Related Articles

Back to top button