Prop d’un miler d’advocats ja s’han inscrit al Programa de foment del català a la justícia gratuïta

 

Forma part del conveni entre el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia, amb el suport del Departament de Política Lingüística, per garantir els drets dels ciutadans a ser atesos en català

El Programa, que es va posar en marxa a principis d’any, té com a objectiu estendre l’ús del català a l’Administració de justícia i consisteix a fomentar la presentació dels escrits en llengua catalana i sol·licitar al jutjat que la documentació també es notifiqui en català. Els professionals de l’advocacia que, en l’exercici del servei del Torn d’Ofici, presenten determinats escrits en llengua catalana, com ara una demanda, un recurs o una contestació, reben una compensació de 14 euros per actuació. Les inscripcions es fan a través del Consell de l’Advocacia Catalana, que porta ja prop d’un miler d’inscrits.

Les inscripcions es fan a través del Servei Lingüístic del Consell de l’Advocacia Catalana, que ofereix tots els recursos necessaris per tal que tothom que ho desitgi es pugui inscriure al programa. A la pàgina web del Consell es pot trobar des d’un traductor automàtic, fins a formularis jurídics, diccionaris, manuals d’estil i de bones pràctiques lingüístiques, serveis de consultes lingüístiques o de correcció de textos, entre d’altres eines. El ritme de les inscripcions al programa, més de 900 en tres mesos i mig, demostra que està assolint una molt bona acollida per part dels professionals de l’advocacia.

L’advocacia confia que aquesta iniciativa contribueixi a potenciar l’ús del català als jutjats davant l’alarmant davallada del seu ús a la justícia experimentada en els darrers anys. Segons dades del Departament de Justícia, l’any 2019 només un 8,5% de les sentències dictades a Catalunya van ser emeses en català, respecte al 12,2% de fa sis anys. La davallada de l’ús del català als jutjats és cada cop més preocupant d’ençà que el 2004 es va arribar a un màxim del 20% de sentències en català. Per revertir aquesta tendència s’estan duent a terme diverses iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses al Pla de treball subscrit per la Generalitat de Catalunya i el Consell de l’Advocacia Catalana, com ara l’organització de jornades de treball amb totes les administracions implicades per posar en comú les accions a dur a terme, o el reconeixement dels professionals que incentiven l’ús del català als jutjats.

En aquest sentit, la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha destacat “el dret de la ciutadania a utilitzar el català com a llengua oficial a Catalunya, tal com reconeix l’article 6 del nostre Estatut d’autonomia, tenint els poders públics l’obligació d’establir les mesures necessàries per garantir el compliment efectiu dels drets lingüístics de les persones davant les administracions públiques”. Per a Gay, “les ràtios de l’ús del català a la justícia ens assenyalen la necessitat de continuar incidint enèrgicament en la protecció i l’impuls de la llengua catalana, així com de dur a terme un exercici de responsabilitat col·lectiva per tal del millorar-les”.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Rogeli Montoliu i Casals, ha alertat de “la situació crítica que viu avui el català en l’àmbit de l’Administració de justícia, on el seu ús és absolutament residual, a diferència del que succeeix en altres àmbits”. Montoliu ha afegit que “resulta imprescindible la modificació de la Llei orgànica del poder judicial per protegir de manera efectiva els drets lingüístics dels catalans i de la resta de parlants de llengües cooficials, així com l’establiment del requisit de conèixer el català a tots els jutges, fiscals i a la resta de professionals de l’Administració de justícia que exerceixin les seves funcions a Catalunya”. Montoliu ha celebrat el desplegament del Programa del foment del català en l’àmbit de la justícia, del qual ha dit que “va en la bona direcció i ha de contribuir a revertir la situació”. Amb aquest objectiu el Consell de l’Advocacia Catalana ha llençat un vídeo animant als professionals de l’advocacia a participar en el programa.

Barcelona, 16 d’abril de 2021

Related Articles

Back to top button