Nou cop judicial al català a l’escola

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha clavat aquest mes de desembre un nou cop a l’escola catalana en estimar, parcialment, un recurs del 2015 del Ministeri d’Educació i imposar almenys un 25% de l’ensenyament en castellà a Catalunya. L’alt tribunal assegura que l’ús del castellà als centres educatius catalans és “residual” i insta a posar-hi remei establint la quota del 25%, fet que suposa que, com a mínim, una matèria no-lingüística es faci en castellà.

El Departament d’Educació ha anunciat que recorrerà la resolució del TSJC davant el Tribunal Suprem (TS) i assegura que, en tot cas, un cop entri en vigor la Llei orgànica de modificació de la LOE (LOMLOE), més coneguda com a llei Celaá, la resolució quedarà “sense efecte” perquè la nova norma educativa espanyola ha deixat d’esmentar el castellà com a llengua vehicular de l’escola a Catalunya.

La resolució del TSJC va més enllà de les anteriors, que feien referència a centres concrets en què hi havia pares que demanaven ensenyament en castellà per als seus fills i el tribunal imposava una quota del 25% a tot el grup de l’alumne. Tot i això, l’anomenat model d’immersió lingüística (els experts en diuen de conjunció), engegat els anys vuitanta quan encara hi havia parts importants de la població que no entenien o l’entenien molt poc el català, fa temps que està en crisi. [Font: Diari de la Llengua]

 

Related Articles

Back to top button