L’Advocacia Catalana alerta del risc que la intel·ligència artificial accentuï la discriminació social i demana mecanismes legals que ho evitin

En el decurs de la jornada organitzada pel Consell amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, que se celebra avui 10 de desembre

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha alertat avui del risc que les noves tecnologies accentuïn certes formes de discriminació social i ha demanat la implantació de mecanismes legals que ho evitin. “Les noves tecnologies han creat una dualitat marcada per una sèrie d’oportunitats en temes socials, econòmics i industrials, però també per l’aparició d’un conjunt de riscos que fan referència a la vulneració de determinats drets fonamentals, com la intimitat i la privacitat, així com el perill de perpetuar certes formes de discriminació”, ha dit la presidenta de l’Advocacia Catalana, que considera que “des del Dret s’han de preveure mecanismes per tal de garantir que els algoritmes i el learn machine en els que es sustenta la intel·ligència artificial no hereti dels humans inclinacions discriminatòries a l’hora d’elaborar les bases de dades que després serviran per tractar de forma automatitzada grans volums d’informació”.

“El progrés tecnològic és, per sobre de tot un repte en el que l’advocacia institucional ha de prendre partit i vetllar perquè tots els avenços posin en el centre la dignitat de les persones, situant els Drets Humans en el nucli de tot desenvolupament que es produeixi en el context de la nova era digital en la que vivim”, ha afegit Gay.

La presidenta del Consell ha fet aquestes manifestacions durant la inauguració de la Jornada organitzada per la Comissió de Noves Tecnologies del Consell l’Advocacia Catalana, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans, que se celebra avui, 10 de desembre. La jornada sota el títol “Intel·ligència artificial i risc de discriminació” ha estat inaugurada per presidenta del Consell, Mª Eugènia Gay, juntament amb el president de la Comissió de Noves Tecnologies i degà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Joan Martínez. Martínez ha destacat l’esforç que s’està fent des del Consell “per convertir l’advocacia en capdavantera en la utilització de noves tecnologies, una aposta del tot necessària per poder desenvolupar amb garanties la nostra professió tant en l’àmbit privat, amb els nostres clients, com en l’àmbit públic, amb les administracions”. D’aquí la importància, ha afegit Martínez, “de la creació d’espais de debat on poder analitzar la vessant ètica d’aquests instruments d’innovació.

La ponència inaugural de la Jornada ha anat a càrrec del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i tot seguit ha tingut lloc una ponència a càrrec del professor associat de Dret Privat i Ètica i Protecció de Dades a la Universitat Politècnica de Torí, Alessandro Mantelero; l’advocada assessora de start-ups, Maria Teixidor i la periodista especialitzada en tecnologies de la informació i les comunicacions, Karma Peiró. L’advocat membre de la Comissió de Tecnologies del Consell, Jaime Lapaz, ha moderat la ponència.

 

 

 

Barcelona, 10 de desembre de 2020

Related Articles

Back to top button