Mª Eugènia Gay apel·la a la “responsabilitat col·lectiva” per capgirar la tendència a la baixa de l’ús del català a la justícia

El president de la Comissió de Llengua del Consell, Rogeli Montoliu, qualifica de “nou atac a la llengua” la sentència del Suprem que veta l’ús exclusiu del català entre comunitats amb aquesta llengua cooficial

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, defensa la necessitat de continuar incidint en la protecció i l’impuls de la llengua catalana i apel·la a la necessitat “d’un exercici de responsabilitat col·lectiva per tal de millorar les ràtios de l’ús del català a la Justícia”, davant xifres com la de l’any 2019, en què només un 8,5% de les sentències dictades en Catalunya van ser emeses en català, respecte al 12,2% de fa cinc anys. Gay, que ha qualificat aquesta tendència de “preocupant”, ha participat en la clausura de la XI Jornada sobre l’ús del català a la Justícia, organitzada per la Comissió de Llengua del Consell.

La presidenta del Consell i degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay ha recordat que “l’article 6 del nostre Estatut d’Autonomia reconeix els drets de la ciutadania a utilitzar el català com a llengua oficial de Catalunya”, així com “l’obligació dels poders públics d’establir les mesures necessàries per facilitar el compliment efectiu dels drets lingüístics de les persones usuàries davant les administracions públiques”. En aquest sentit, ha fet esment a una resolució del propi Tribunal Constitucional “que reconeix i fomenta la realitat plurilingüe com un valor cultural no només assumible, sinó també digne de ser promogut”, i també a l’article 3.3 de la Carta Magna segons el qual “la riquesa de les modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana, Rogeli Montoliu, ha qualificat de “nou atac a la llengua catalana” la Sentència del Tribunal Suprem (Sentència 634/2020, de 2 de juny, del Tribunal Suprem) que veta l’ús exclusiu del català entre comunitats amb aquesta llengua cooficial i que impedeix als governs de Catalunya, València i les Illes Balears comunicar-se institucionalment només en aquesta llengua. El també degà del Col·legi d’Advocats de Vic considera que la interpretació que l’esmentada sentència fa del marc jurídic “comporta que les llengües minoritàries quedin desprotegides i en risc d’acabar desapareixent”.

Montoliu ha inaugurat aquest matí la XI Jornada sobre l’ús del català a la Justícia, que s’ha celebrat en línia sota el títol ‘La Sentència del Suprem: un nou retrocés per a la llengua’. El president de la Comissió de Llengua ha dit que “la Constitució Espanyola estableix que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques de l’Estat Espanyol és un patrimoni cultural que ha de ser objecte d’especial respecte i protecció, però el cert és que amb aquesta interpretació restrictiva que fan els tribunals del marc normatiu, les llengües minoritàries no gaudeixen, de facto, d’aquesta protecció” per afegir que “aquesta sentència s’emmarca en l’actual tendència involutiva de la jurisprudència dels tribunals en relació a la llengua catalana”. El president de la Comissió de Llengua considera que aquesta tendència comporta “una retallada dels drets lingüístics de la ciutadania”, així com “un clar retrocés de la llengua catalana, com evidencien les dades que ens indiquen una marcada disminució de l’ús del català com a llengua habitual”.

XI Jornada sobre l’ús del català a la Justícia

La XI Jornada sobre l’ús del català a la justícia forma part del Pla de Treball signat amb la Generalitat de Catalunya per impulsar accions d’ús del català entre els professionals de l’advocacia. Enguany ha estat inaugurada pel president de la Comissió de Llengua del Consell, Rogeli Montoliu, juntament amb el Secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Joan Abad i la Directora General de Política Lingüística del Departament de Cultura, Ester Franquesa. La professora de dret constitucional i directora de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, la Dra. Vicenta Tasa ha pronunciat la ponència inaugural, que ha anat seguida d’una taula rodona amb la participació dels advocats Mercè Teodoro i Sebastià Frau i el tècnic de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Joan Ramon Soler, moderada per la periodista Mayte Piulachs. La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, ha clausurat l’acte, durant el qual ha tingut lloc un recordatori pel jurista Antoni Mirambell, catedràtic de Dret Civil i ferm defensor de la llengua catalana.

Barcelona, 18 de desembre de 2020

Related Articles

Back to top button