El TSJIB anul·la el decret que regula el català i l’Obra Cultural Balear hi veu una “oportunitat” pels drets lingüístics

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha anul·lat el decret llei del govern que establia quin era el nivell de català necessari per al personal de la sanitat pública en considerar que la norma és contrària a dret. El TSJIB ha estimat el recurs del sindicat de funcionaris CSIF, que adduïa que el decret era discriminatori en l’accés igualitari a l’ocupació pública.

El text anul·lat deia que qualsevol aspirant podia ser admès en els processos de selecció públics, al marge de quin fos el seu nivell de català, i obtenir una plaça. Tot i això, introduïa l’obligació d’acreditar el nivell requerit de català en un termini màxim de dos anys després de l’obtenció de la plaça. El personal que no acredités el nivell requerit mantindria la plaça, però perdia el dret de participar en procediments de mobilitat o accedir a drets econòmics de la carrera professional.

El tribunal considera il·legal privar als treballadors del dret a la carrera professional i veu “desproporcionat” que es restringeixi el dret a la mobilitat, tot i que veu “constitucionalment lícit” que el govern exigeixi “un cert nivell de català” com a requisit.

Per a l’Obra Cultural Balear (OCB), en canvi, la sentència del TJIB és una “oportunitat immillorable perquè el govern rectifiqui i aprovi el decret que hauria d’haver aprovat el 2018, és a dir, un decret coherent amb la Llei i que, per tant, faci que la llengua catalana sigui un requisit d’accés a la funció pública sanitària”. per accedir a la funció pública. [Font: Diari de la Llengua]

Related Articles

Back to top button