L’Advocacia Catalana entrega a l’advocat i activista pels drets humans August Gil Matamala, el XIIIè Premi Agustí Juandó i Royo per la defensa de l’ús del català a la justícia

El Consell de l’Advocacia Catalana va lliurar el passat 11 de juliol a l’advocat i activista pels drets humans August Gil Matamala, el XIIIè Premi Agustí Juandó i Royo, un guardó creat l’any 2004 amb l’objectiu de reconèixer a aquelles persones o entitats que en la seva trajectòria professional s’hagin distingit per la defensa de la llengua catalana en l’àmbit jurídicoadministratiu.

August Gil Matamala (Barcelona, 1934) va rebre aquest guardó en reconeixement de la seva tasca de defensa del català en tots els àmbits, especialment en la justícia. Advocat compromès en la defensa dels drets dels treballadors, tot i haver-se retirat de la vida professional continua sent partícip de la Comissió de Defensa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i de l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates, de la qual va ser president durant el període 2004-2007, que es dedica a la defensa dels drets dels ciutadans, la preservació de la independència dels advocats i la lluita per la instauració d’un dret europeu democràtic i progressista.

El seu exercici professional se centrava en l’àmbit laboral, en què representava treballadors, i en l’àmbit penal, en què assistia els detinguts en la lluita per les llibertats civils, socials i nacionals, tant en l’època franquista com posteriorment. Ha actuat davant tota mena de tribunals i va liderar el primer equip que va plantejar i guanyar el 6 de desembre del 2008 la primera sentència de la cort europea d’Estrasburg que condemnava l’Estat espanyol per vulneració de la Convenció europea dels drets humans. Ha rebut diversos guardons entre els quals la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona. Ha esdevingut un referent per la lluita de les llibertats civils.

A l’acte de lliurament del Premi, que va tenir lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona, van intervenir el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra i Pla, la consellera de Justícia Ester Capella i Farré; el president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de TerrassaIgnasi Puig i Ventalló; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa i Bonet, i el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera i Claret. Va comptar amb l’assistència dels degans i deganes dels col·legis d’advocats catalans i de diverses personalitats de l’àmbit jurídic i social.

Una iniciativa inclosa en el Pla de treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo és una de les iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses en el Pla de treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits jurídics.

Consulteu la galeria d’imatges de l’acte

Més informació

 

Related Articles

Back to top button