El degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, nou president del Consell de l’Advocacia Catalana

El nou representant dels lletrats catalans ha estat nomenat avui per unanimitat durant el ple celebrat pels degans dels 14 Col·legis d’Advocats

 El principal objectiu del nou president es vetllar pel Dret de Defensa dels advocats com a eix vertebrador de la plena garantia dels Drets dels ciutadans davant la justícia 

 El degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, ha estat nomenat avui per unanimitat nou president del Consell de l’Advocacia Catalana durant el plenari de la institució, reunit a Barcelona. El Consell escull anualment nou president entre els degans dels 14 Col·legis d’Advocats catalans per tal que els representi per un període d’un any. Durant el ple també s’ha nomenat al degà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Josep Medina, com a vicepresident del Consell per al mandat 2018. Naveira relleva al degà de Girona, Carles McCragh, que durant aquest any 2017 ha ocupat la presidència de la institució.

 El nou representant de l´Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, ha explicat que “correspon a l’advocat la defensa dels drets dels ciutadans” i  que “per tal que aquesta sigui eficaç, és necessari i imprescindible que l’advocat pugui exercir la seva tasca amb total llibertat i sense entrebancs de cap tipus”.  És per això que el seu principal objectiu, com a representant de la institució, serà “prioritzar el Dret de Defensa dels advocats, perquè es l´única forma de garantir els drets dels ciutadans davant la justícia”. “Els professionals de l’advocacia hem d´exercir la nostra professió, fonamental per garantir l´Estat de Dret, amb totes les eines al nostre abast i sense ser injustament qüestionats”, ha dit Naveira .

Per aquest motiu, el proper mes de setembre se celebrarà a Tarragona el IV Congrés de l´Advocacia Catalana per tal abordar la nova regulació de la normativa de l´advocacia catalana i del dret de defensa.

El nou president del Consell també ha manifestat que “la tasca dels advocats no només s’ha de limitar a la interpretació de la llei davant dels Tribunals sinó que també ha d’esdevenir fonamental en la tramitació de les lleis”. Per aquest motiu s’ha compromès a “fer sentir la veu de l’Advocacia institucional a l’hora de tirar endavant les reformes legislatives necessàries per tal de solucionar de forma eficaç els problemes de la ciutadania”, per afegir que “i no només exposant els problemes amb què es troben els ciutadans i els advocats a l’hora de reclamar justícia, sinó també proposant solucions”. En aquest sentit, el nou president del Consell ha estat un dels principals impulsors d’una proposta de reforma de la llei 1/2000 de 7 de gener d’Enjudiciament Civil, presentada per l’Advocacia Catalana al govern espanyol, per tal que els jutges puguin acordar el desallotjament immediat de pisos ocupats il·legalment “concretament d’aquells que, constituint l’habitatge habitual d´algú o tenint com a destí el seu ús social, han estat ocupats de forma il.legal per terceres persones, en moltes ocasions mitjançant màfies organitzades” ha explicat Naveira. El  nou president confia poder combatre de forma eficient, a través d’aquest reforma, “un fenòmen nou i preocupant, que cada cop va més a l´alça i que s’estén arreu del territori” .

Drets humans i Justícia de proximitat

Per la seva banda, el president sortint, Carles McCragh, ha valorat molt positivament el mandat 2017, durant el qual s’ha treballat de forma activa per la defensa jurídica dels drets humans amb l’organització d’un cicle de conferències amb l’objectiu d’oferir eines pràctiques, a l’advocacia i a la ciutadana en general, per defensar als jutjats els drets socials, culturals, econòmics i ambientals. McCragh, que és degà del Col·legi d’Advocats de Girona, continuarà presidint la Comissió de Drets Humans del Consell.

 Durant el seu mandat també s’ha iniciat el treball per a la promoció del corredor mediterrani com a nexe d’unió i cooperació de tota l’advocacia mediterrània, una tasca que s’està duent a terme juntament amb el Consell Valencià de Col·legis d’Advocats.

L’Advocacia Catalana continua reclamant el dret dels ciutadans a tenir una justícia de proximitat, motiu pel qual el col·lectiu ha manifestat el seu rebuig a la concentració en un sol jutjat provincial dels litigis per les clàusules terra i altres reclamacions bancàries derivades de la formalització d’hipoteques. La decisió, presa pel Consejo General del Poder Judicial, ha estat recorreguda per l’Advocacia Catalana per considerar que infringeix l’ordenament jurídic i allunya la justícia del ciutadà.

Per al president sortint, el mandat 2017 ha representat “l’inici de la internacionalització de l’Advocacia Catalana”, que ara caldrà consolidar. “Cal continuar treballant per establir sinergies entre els poders públics i  socials, ja que només comptant amb l’Advocacia institucional es pot aconseguir una justícia independent, intel·ligent, ràpida, eficaç i en la llengua que triï el ciutadà”, ha sentenciat McCragh.

Els nous càrrecs que presidiran les diferents Comissions del Consell de l’Advocacia Catalana es formalitzaran a partir del gener del 2018.

El nou president del Consell:

Julio J. Naveira Manteiga (Mataró, 1967) és advocat exercent des de l´any 1990. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i especialitzat en Dret Civil i Mercantil. Degà del Col·legi d’Advocats de Mataró des de l’any 2012, actual vicesecretari dels Serveis Jurídics del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE). Des d’avui presideix el Consell de l’Advocacia Catalana, l’òrgan representatiu dels catorze Col·legis d’Advocats catalans, que té adherits els de les Illes Balears, Perpinyà i Andorra, i que aplega prop de 36.000 col·legiats

 Barcelona, 22 de desembre de 2017

GALERIA D’IMATGES

Related Articles

Back to top button