Oriol Rusca: “Els premis Valor són el gra de sorra de l’Advocacia Catalana contra la passivitat d’Occident davant el drama de la Mediterrània”

 

  • L’advocada mauritana i activista pels drets humans, Fatimata M’Baye, Premi Valor a l’Advocacia Compromesa per la seva defensa de les persones en situació de discriminació, la seva lluita contra l’esclavitud i pels drets de les dones i per l’enorme valentia que ha demostrat amb la seva implicació, tant en l’àmbit personal com professional
  • L’ONG Proactiva Open Arms, Premi Valor a la Solidaritat, per la seva labor de rescat de persones refugiades que arriben a les costes gregues, gràcies a la qual han salvat milers de vides, erigint-se en el millor exemple de solidaritat davant la crisi humanitària
  • El periodista Tomás Alcoverro, Premi Valor al Periodisme Sense Fronteres per promoure la comprensió de la realitat política, social i cultural de l’Orient Mitjà a través del periodisme. Com a corresponsal de La Vanguardia a Beirut, la seva tasca constant d’informació i anàlisi dels fenòmens que s’esdevenen a la zona, contribueix a visualitzar la realitat des d’una òptica que només algú que viu entre Orient i Occident pot tenir

El Consell de l’Advocacia Catalana ha celebrat, dijous 16 de juny, la tercera edició dels seus Premis ‘Valor’, uns guardons que distingeixen les persones i entitats que s’han destacat per defensar els drets humans i que amb la seva feina, des de diferents àmbits professionals, han contribuït a lluitar contra les injustícies. Els premiats són: L’advocada mauritana i activista pels drets humans, Fatimata M’Baye; l’oenagé Proactiva Open Arms i el periodista corresponsal a Beirut de La Vanguardia, Tomás Alcoverro.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha inaugurat l’acte, celebrat a l’auditori de La Pedrera, després que el president de la Comissió de Drets Humans del Consell, Carles McCragh, donés la benvinguda als assistents. Mundó també ha lliurat el primer guardó: el Premi Valor al Periodisme Sense Fronteres al periodista Tomás Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia a Beirut. Seguidament, el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca, ha lliurat el Premi Valor a la Solidaritat, que han recollit el cofundador i el col·laborador de l’oenagé Proactiva Open Arms Eduard Aguayo i Felix Romero. Finalment la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha lliurat el Premi Valor a l’Advocacia Compromesa a l’advocada mauritana activista pels drets humans Fatimata M’Baye.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca, ha destacat que els tres guardonats en aquesta edició dels premis Valor “segueixen un mateix fil conductor, que és el d’advertir de la situació que pateix el nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà”, la qual cosa serveix perquè “el nostre col·lectiu aporti el seu gra de sorra a la denúncia de la inacció europea i a la passivitat d’Occident davant el drama de la Mediterrània”.

Segons Rusca, que va recordar la commemoració dels 700 anys de la mort de Ramon Llull, “el pont de mar blava que va construir Llull fa set segles a la Mediterrània és avui la major fossa comuna del món”. És per això, que l’Advocacia Catalana ha volgut mostrar el seu reconeixement a tres persones que, cadascú des del seu camp, ha contribuït a “desafiar les injustícies, a plantar cara i a donar exemple”. “La lluita i la rebel·lió de Fatimata M’Baye, el compromís i perseverança de Proactiva Open Arms, i l’experiència i professionalitat de Tomàs Alcoverro són el raig de llum que il·lumina tanta foscor, misèria i passivitat”.

Aquests són els mèrits reconeguts als premiats:

Fatima
Rafa del Moral
  • Fatimata M’Baye Premi Valor a l’Advocacia Compromesa

Fatimata M’Baye Primera dona advocada de Mauritània, és des de 2003 Presidenta de l’Associació Mauritana de Drets Humans i des del 2015 copresidenta de l’Observatori Internacional dels Advocats en Perill. Casada forçosament als 12 anys, va aconseguir emancipar-se. Posteriorment i per les seves activitats de denúncia va ser empresonada durant 5 anys i sotmesa a tortura per haver-se significat contra les discriminacions i el tràfic d’éssers humans al seu país. La seva fita era esdevenir advocada en un país on aquesta professió ha estat percebuda com exclusivament masculina, de la qual les dones en queden excloses. Col·legiar-se al Col·legi d’advocats de Mauritània ha esta per ella un repte personal i la manera de reivindicar la posició de la dona en aquesta professió.

Fatimata M’Baye dedica gran part dels seu temps a la lluita contra dues formes de discriminació que es donen a Mauritània: l’exercida contra les persones pel color de la seva pell i l’esclavitud. Tot i que l’esclavatge es va abolir formalment al 2007 segueix essent una pràctica usual en aquesta societat. Els advocats i advocades defensors d’aquestes víctimes posen en molts casos la seva integritat en risc ja que son amenaçats, condemnats o empresonats.

Va rebre al 1999 el premi Internacional de Drets Humans de Nuremberg i el 2012 Hilary Clinton li va entregar un premi per la seva tasca en el contra el tràfic de persones.

Premi Valor a l’Advocacia Compromesa per la seva defensa de les persones en situació de discriminació, la defensa dels drets humans i els drets de la dones, i per l’enorme valentia que ha demostrat tant en l’àmbit personal com professional.


Proactiva
Rafa del Moral
  • Proactiva Open Arms. PremiValor’ a la Solidaritat

Proactiva Open Arms. L’oenagé creada per rescatar i proporcionar ajuda humanitària als refugiats que arriben per mar a l’illa grega de Lesbos. Amb les donacions que rep, Proactiva s’equipa de material de salvament i embarcacions de rescat.

El seu director, el badaloní Òscar Camps, veient la situació que vivien les persones que fugien de Síria i morien ofegades en intentar accedir a les costes gregues, va decidir a principis de setembre 2015 traslladar-se amb recursos propis a l’Illa grega de Lesbos per a realitzar-hi tasques de rescat. A Lesbos hi arriben unes 20 embarcacions diàries amb 40 o 50 persones, més de 1.000 al dia.

L’organització que lidera Camps ja té experiència a ajudar i rescatar persones que fugen del seu país. Són professionals que treballen a les costes espanyoles, i l’única oenagé de salvament que treballa per mar.

PremiValor’ a la Solidaritat per la tasca de rescat de persones refugiades que arriben a les costes gregues i salven la vida gràcies a la seva ajuda.


Alcoverro
Rafa del Moral
  • Tomás Alcoverro Muntané. Premi ‘Valor’ al Periodisme Sense Fronteres

Tomás Alcoverro Muntané. Periodista català nascut a Barcelona el 1940 és corresponsal de la Vanguardia al Líban i un dels més reconeguts observadors europeus del món àrab. El 1961 es va llicenciar en Dret, però es va dedicar al periodisme professional. Alcoverro és el periodista espanyol que més experiència té en les qüestions de l’Orient Mitjà i l’únic amb corresponsalia fixa a Beirut. En la seva primera etapa va viure a la capital libanesa des de la tardor de 1970 fins a l’hivern de 1977. Des de llavors i fins ara, amb un interval de dos anys (1977 i 1978) en els quals fou corresponsal de La Vanguardia a París. Tomás Alcoverro fa 40 anys que cobreix l’Orient Mitjà per al diari “La Vanguardia”. S’ha convertit en el degà dels mitjans espanyols en aquesta part del planeta.

El 2004 va ser guardonat amb el Premi Manuel Vázquez Montalbán; el 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2010 el premi Liberpress.

PremiValor’ al Periodisme Sense Fronteres per promoure en la nostra societat la comprensió de la realitat política, social i cultural de l’orient mitjà. Amb la seva tasca constant d’informació i anàlisi dels fenòmens que s’esdevenen a la zona contribueix a visualitzar una realitat de manera que només algú com ell que viu entre Orient i Occident pot fer.


L’acte, presentat per la periodista Bàrbara Julbe, s’ha celebrat dijous 16 de juny, a l’auditori de La Pedrera, amb l’assistència dels degans dels catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya i destacades personalitats del món jurídic i social. Els premiats han rebut una escultura commemorativa en bronze creada per l’artista Mercè Riba

Es tracta de la tercera edició dels Premis ‘Valors de l’Advocacia Catalana’ que van ser creats l’any 2014 amb l’objectiu de reconèixer a les persones que, amb els valors que representen i amb la feina duta a terme des del seus respectius àmbits, són referents dels valors que necessitem per lluitar contra les injustícies i donar exemple a l’hora defensar els drets humans.

Barcelona, 16 de juny de 2016

Galeria d’imatges III Edició Premis Valor

Related Articles

Back to top button