El Departament d’Interior signa un conveni amb el Consell de l’Advocacia Catalana per assessorar legalment a familiars de persones desaparegudes

Els catorze Col·legis d’Advocats tindran un servei específic per atendre consultes derivades de la desaparició d’una persona

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya han signat avui un conveni de col·laboració per a l’assessorament legal gratuït a familiars de persones desaparegudes, en virtut del qual el Consell crearà un Servei específic d’Orientació Jurídica destinat a aquestes famílies, per assessorar-los en tots aquells temes legals derivats de la desaparició. El servei el prestaran advocats voluntaris que tinguin experiència i formació en aquest àmbit i es durà a terme als catorze Col·legis d’Advocats que hi ha repartits al territori.

El conseller d’Interior, Jordi Jané, i el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, han segellat l’acord que permet tirar endavant la creació d’un servei específic d’orientació jurídica que atendrà les consultes i aconsellarà els familiars de persones que han desaparegut sense que se’n tingui cap notícia ni se sàpiga on són. Una les necessitats que manifesten les famílies que denuncien una desaparició és la d’assessorar-se legalment, sobretot en aquelles casos en què depenen de la persona desapareguda o que mantenen relacions jurídiques amb ella. Per aquest motiu, des de l’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes que ha posat en marxa el Departament d’Interior, es derivaran al Consell de l’Advocacia Catalana les peticions d’assessorament que formulin els familiars de persones que han desaparegut i quines investigacions estiguin sota la competència dels Mossos d’Esquadra. El Consell adreçarà les consultes a qualsevol dels catorze Col·legis d’Advocats catalans que hi ha repartits al territori, seguint un criteri de proximitat, que designaran un advocat especialitzat per tal de poder orientar a les famílies sobre tots aquells temes legals relacionats amb la desaparició.

Es tracta d’un servei específic d’orientació jurídica que atendrà les consultes dels familiars de desapareguts i els aconsellarà”, ha explicat el president del Consell, Abel Pié, per afegir que “si, a més, necessiten anar al jutjat i compleixen els criteris legalment establerts, se’ls tramitarà, a través del Col·legi d’Advocats corresponent, un expedient de justícia gratuïta”.

El conseller d’Interior ha recordat que els Mossos d’Esquadra, a través de l’Oficina d’Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes, estan fent molt bona feina per tal de trobar i cercar a les persones que han desaparegut, però ha afegit que a banda de la tasca policial, hi ha una altra vessant molt important, la jurídica. “Quan una persona desapareix, la seva vida laboral continua, no s’ha mort aquella persona, està en actiu, paga uns tributs, té unes càrregues, i hi ha advocats que els han d’ajudar i assessorar”. En aquest sentit, Jané ha posat en valor la importància de l’acord que se signa avui i ha agraït al Consell de l’Advocacia Catalana aquesta “col·laboració directa”. “La nostra voluntat és fer les coses fàcils a aquelles persones que pateixen la situació d’un familiar desaparegut, perquè prou estan patint ja”, ha reblat el conseller.

El nou servei es dirigeix exclusivament als familiars de persones que han desaparegut sense que se’n tingui cap notícia ni se sàpiga on són. No entren en aquest supòsit els casos de desaparicions voluntàries de persones ja localitzades, quines conseqüències jurídiques són diferents.

Related Articles

Back to top button