Divuit entitats i institucions catalanes i andorranes s’uneixen per fomentar l’ús del català en l’àmbit jurídic
El Consell de l’Advocacia Catalana i el Departament de Justícia impulsen la signatura d’un conveni per posar en marxa un portal de recursos de llenguatge jurídic català
Un total de divuit entitats i institucions catalanes i andorranes han signat avui un conveni per fomentar l’ús del català a la justícia a través de la creació d’un portal de recursos de llenguatge jurídic català. El portal, sota el nom de Compendium.cat, estarà obert a tots els professionals dels diferents àmbits i a la ciutadania en general.
La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i el Secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura, Francesc Xavier Vila, han presentat l’acte de signatura del conveni, que ha tingut lloc aquest matí al Palau Reial de Pedralbes.
La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, ha destacat que la signatura d’aquest acord es produeix “en un moment en què diversos estudis ens alerten del retrocés de l’ús social del català i del qual no ens n’escapem els qui formem part del món de la justícia i el dret”. “Hem de normalitzar d’una vegada l’ús del català a la justícia perquè és una anomalia que arrosseguem des de fa anys i amb la suma de tots els actors com els que avui som aquí, fem un pas endavant per aconseguir-ho”, ha afegit la presidenta del Consell.
Gay ha assegurat que les entitats i associacions que han formalitzat el conveni “expressem el nostre compromís amb la llengua i exercim la responsabilitat social que ens pertoca, cadascun dins els seus àmbits i competències”, reiterant que acords com aquest “han de contribuir a garantir el dret de qualsevol ciutadà a ser atès en la llengua que li és pròpia”.
Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell, Rogeli Montoliu Casals, ha destacat “la importància d’apostar per un projecte amb transversalitat sectorial i territorial, que fomenta l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català, en un moment en què patim una instrumentalització de la llengua pròpia”
El conveni té com a finalitat sumar esforços, recursos i sinergies de diferents entitats rellevants en l’àmbit jurídic, lingüístic i acadèmic per impulsar conjuntament el desenvolupament del Compendium.cat. Aquest portal permetrà fomentar l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català, contribuir a pal·liar els problemes que té el panorama documental d’aquest llenguatge i visibilitzar molts dels recursos que actualment es troben dispersos en diferents webs institucionals. Es tracta d’un projecte obert al qual és previst que s’hi adhereixin altres institucions sensibles i compromeses amb l’impuls del català en l’àmbit del dret.
Les entitats catalanes que participen són: el Consell de l’Advocacia Catalana, el Departament de Justícia, el Departament de Cultura, el Consell de Garanties Estatutàries, la Comissió Jurídica Assessora, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT), la Universitat Pompeu Fabra, la Societat Catalana d’Estudis Jurídics filial de l’IEC, el Col·legi Notarial de Catalunya, el Deganat dels Registradors de Catalunya, el Consell de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, el Consell de Col·legis de Graduats Socials de Catalunya, el Consolat de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona i la Mútua de Previsió Social per a advocats Alter Mútua. També hi participen tres institucions del Principat d’Andorra: el Consell General, la Universitat d’Andorra i el Col·legi d’Advocats d’Andorra.
Compendium.cat, un motor de cerca
El Compendium.cat és un projecte de transferència de coneixement en el camp interdisciplinari de la llengua i el dret que busca implantar i obrir a la societat un producte generat en l’àmbit de la recerca. Parteix d’un catàleg de recursos elaborat en el marc de la tesi doctoral Llenguatge jurídic català: estat de la qüestió i propostes de futur (2019), elaborada per la lingüista Anna Arnall Duch, impulsora del portal.
El portal que es pretén desenvolupar serà un motor de cerca que permetrà cercar i trobar informació en més de 300 recursos lingüístics, entre els quals hi ha manuals de redacció jurídica, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics i manuals didàctics. El portal també inclourà formularis judicials de diverses jurisdiccions, formularis notarials, formularis registrals i altres models de documents, i té previst treballar per augmentar any rere any el nombre d’aquest tipus de recurs. L’eina va adreçada majoritàriament a tres grans públics: els professionals del dret (advocats, notaris, procuradors, jutges, graduats socials, etc.), els professionals de la llengua (correctors, traductors, redactors, intèrprets) i el personal de les administracions públiques i privades que hagin de redactar documents.
Barcelona, 13 de desembre de 2021
convenis galeria d’imatges