El Consell de l’Advocacia Catalana va formar part de la Delegació d’acompanyament al retorn de la defensora de DDHH Mexicana Susana de la Cruz

Del 21 de novembre al 4 de desembre el President de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, va formar part de la Delegació catalana d’acompanyament al retorn a Mèxic de la defensora de Drets Humans mexicana Susana de la Cruz un cop va finalitzar el Programa Català de Protecció de persones defensores de DDHH al qual es va acollir durant uns mesos.

Susana de la Cruz, representant del Col·lectiu de Familiars de Presos a Lluita, és una defensora maia tsotsil que des de la privació arbitrària de la llibertat del seu germà Juan de la Cruz Ruíz, ella i la seva família, han impulsat accions de defensa jurídica i política per a la llibertat del seu germà i altres persones preses injustament. Juntament amb el Centre de Drets Humans Fray Bartolomé de las Casas ha treballat per erradicar les violacions als drets humans de les persones preses que han patit detenció arbitrària, tortura, mancances al degut procés, retards judicials, manca de traductor de la seva llengua originària, entre d’altres.

A part del Consell de l’Advocacia Catalana la delegació també va ser conformada per la Sra. Diana Riba i Giner, Eurodiputada, Grup dels Verds/Alianza Lliure Europea, la Sra. Aurora Madaula i Giménez, Diputada del Parlament de Catalunya, la Sra. Gemma Aristoy, Regidora de Ciutadania, Salud i Via pública del Ajuntament de Sant Cugat i entitats com la Taula per Mèxic, l’ACCD, l’Escola de Cultura de Pau (UAB) i Solidaritat Internacional.

L’objectiu de la delegació és garantir la màxima seguretat en el retorn de la defensora, establint una estratègia jurídica de protecció i assegurant la inclusió de la defensora en els mecanismes de defensa pertinents al país al mateix temps que es visibilitza el suport de Catalunya davant el context de violència de Mèxic.

Durant l’estada a Mèxic la delegació va acompanyar la defensora en reunions amb institucions que vetllen pels DDHH a nivell internacional com la Comissionada de NNUU pels DDHH a Mèxic, la Delegació de la UE al país, així com a Fiscalia de DDHH La Unitat de Defensa de la Sub-secretaria de DDHH, i en la visita a diferents persones preses en a regió de Chiapas.

Related Articles

Back to top button