Aprovada definitivament la reducció dels accents diacrítics a un total de 15

El Ple de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans ha ratificat aquest mes de juliol la nova versió de l’Ortografia catalana, després que es complís la moratòria de quatre anys des que es va publicar la nova versió en paper.

La gran majoria de mitjans de comunicació i editorials, així com l’Administració, s’han adaptat sense problemes, durant els quatre anys de moratòria, a la nova ortografia.

El canvi més visible i polèmic de la nova ortografia és la dràstica reducció de la llista de mots amb accents diacrítics, ja que només es manté en quinze monosíl·labs: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, sòl/sol, són/son, té/te, ús/us i vós/vos. S’escriuen sense l’accent derivats com adeu i subsol. Es deixen d’accentuar, doncs, 135 paraules, entres les quals dóna, adéu i ós, una decisió que no ha estat exempta de polèmica i que ha motivat nombrosos debats, sobretot a les xarxes socials.

Tanmateix, l’acadèmia permet utilitzar accents diacrítics que no són a la llista dels quinze autoritzats en cas que el fet de no posar-lo pugui dur a confusions, un fet que, segons defensen els responsables de l’IEC, ha de passar en comptadíssimes ocasions. [Font: El Punt Avui]

Related Articles

Back to top button