El torn d’ofici recupera la seva activitat després de caure el 14,5% al 2020 a causa de la pandèmia

Les dades del TOAD del primer trimestre de 2021 mostren una tendència positiva respecte l’any passat, que es va tancar amb 266.524 assistències

Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) han experimentat a Catalunya una recuperació de gairebé el 9% durant el primer trimestre de 2021, després que l’any 2020 es tanqués amb un descens d’un 14,5% a causa de la pandèmia, amb 266.524 assistències. Així, les dades certifiquen una progressiva normalització de l’activitat durant els tres primers mesos d’aquest any, que s’han sol·licitat 54.582 peticions de reconeixement del dret a justícia gratuïta, davant les 50.237 que hi va haver el primer trimestre de 2020.

Aquesta evolució positiva de les dades del TOAD en el primer trimestre de 2021 condueix cap a la progressiva normalització de l’activitat del torn d’ofici després que la pandèmia provoqués al 2020 una caiguda del 14,5% de les assistències. La paràlisi de les actuacions judicials a causa de les restriccions pel coronavirus, sobretot durant els primers mesos de l’estat d’alarma, i les dificultats per posar en marxa sistemes telemàtics d’assistència a tot el territori són les principals raons del descens de l’activitat durant el 2020. Amb la recuperació del primer trimestre de 2021, les actuacions del TOAD ja s’aproximen a les dades prepandèmiques de 2019.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay, recorda que durant el 2020 es va produir “una significativa paralització de l’activitat judicial, sobretot durant l’inici de la pandèmia, que va afectar especialment les actuacions no urgents”. A aquesta aturada s’hi van afegir les dificultats de l’administració judicial per gestionar la implantació de sistemes telemàtics d’assistència, que es van aplicar de forma desigual al territori. “Les mateixes infraestructures digitals o el desconeixement d’una part dels usuaris sobre l’ús de les noves tecnologies van dificultar, sobretot durant el primer confinament, el desenvolupament normal del TOAD, que afortunadament ja s’ha anat corregint amb el pas del temps”, indica Gay

La necessària revisió a l’alça de les retribucions

Les assistències del TOAD al llarg de 2020 han suposat el pagament de gairebé 46 milions d’euros en retribucions als advocats i advocades que han prestat els serveis, la qual cosa significa un cost de 172,30 euros per cada actuació. La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana considera que “la dignificació de l’advocacia d’ofici exigeix una revisió a l’alça dels mòduls de pagament perquè estiguin a l’alçada de la tasca social que desenvolupen, de la mateixa manera que cal reclamar que els abonaments de les percepcions es facin de forma puntual i mensual”.

Segons Mª Eugènia Gay, “és en el sistema de justícia gratuïta i del torn d’ofici on més nítidament es manifesta l’essencialitat de l’advocacia com a instrument per garantir el dret fonamental d’accés a la justícia de la ciutadania més vulnerable”, i per això demana al Govern de la Generalitat que en els pressupostos de 2022 que ja s’han començat a elaborar “s’hi destini una major dotació econòmica per revisar aquests mòduls de pagament”. La presidenta del Consell i degana de l’ICAB defensa amb aquesta reivindicació que “tots els professionals del torn d’ofici obtinguin el reconeixement que es mereixen com a garants que són del dret a defensa en igualtat de condicions per a tota la ciutadania”.

Per la seva banda, el president de la comissió del TOAD del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Ramon Puig, recorda que “la vocació, el compromís i la formació són els valors que guien l’actuació dels més de 6.500 professionals de l’advocacia adscrits a serveis del Torn d’Ofici de Catalunya”. Puig, que també és el degà del Col·legi de l’Advocacia de Figueres, destaca “la disponibilitat i el rigor que mostren per afrontar l’assistència a les persones detingudes, la defensa de persones en risc de perdre l’habitatge, de víctimes de violència masclista, de menors en situacions de violència, i de totes les persones que, sense la tasca de les advocades i advocats del torn d’ofici, podrien veure vulnerats els seus drets”.

Precisament, el Consell de l’Advocacia Catalana, en la darrera edició dels Premis Valors, va guardonar el passat 1 de juliol l’advocacia que presta el servei de torn d’ofici a Catalunya per la feina desenvolupada durant l’etapa més dura del confinament per la pandèmia. Avui, 12 de juliol, se celebra el Dia de la Justícia Gratuïta amb l’objectiu de posar en valor l’abast social d’aquest servei.

Barcelona, 12 de juliol de 2021

Related Articles

Back to top button