El TSJIB es compromet a promoure la llengua als tribunals

El president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), Carlos Gómez, es va comprometre dimecres, davant la Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals del Parlament, a promoure l’ús del català a la justícia perquè “qualsevol persona es pugui dirigir en català als jutges”. El TSJIB admet que l’Administració de justícia és un dels àmbits amb menys presència de la llengua pròpia.

Gómez va posar diversos exemples de mesures per fomentar la presència del català, segons va informar el Diari de Balears, com l’ús de cartells informatius en els edificis judicials que informin els ciutadans dels seus drets lingüístics i posar a disposició dels jutges diccionaris i altres recursos per a la traducció. El president del TSJIB també va demanar que hi hagi més assignatures de dret en català a la universitat, un fet que dificulta que es pugui fer servir el català als tribunals, i va admetre que “usar el català o el castellà és un dret ciutadà” que “ara mateix no és possible” garantir.

Les paraules de Gómez responen a una campanya per promoure el català a la justícia impulsada pel TSJIB. Segons va informar el diari Ara Balears, el projecte inclou accions com posar cartells que informin els ciutadans dels seus drets lingüístics dins dels espais jurídics, oferir cursos de vocabulari específic en català i promoure que hi hagi més assignatures en català a la Universitat de les Illes Balears (UIB).

En la campanya, a més del TSJIB, hi participen el Col·legi d’Advocats de les Illes Balears (ICAIB), el Col·legi de Procuradors de les Illes Balears, la Gerència Territorial de Justícia de les Illes Balears, el Col·legi Oficial de Graduats Socials de les Balears, l’Obra Cultural Balear i la Direcció General de Política Lingüística. La taula és oberta i s’hi poden afegir altres actors. [Font: Diari de la Llengua]

Related Articles

Back to top button