El Constitucional francès mutila la llei de llengües

El Consell Constitucional francès ha tombat aquest mes de maig dos articles clau de la la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals aprovada l’abril passat a l’Assemblea Nacional de França. Es tracta del relatiu a la immersió a les escoles en llengua català i les altres llengües minoritzades per França i el que avala les grafies d’idiomes diferents del francès com els accents catalans de Lluís i Núria i la ñ pròpia del bretó.

L’alt tribunal considera que aquests articles, que van ser recorreguts per una seixantena de diputats, majoritàriament de La República en Marxa (LREM), el partit del president francès, Emmanuel Macron, no són compatibles amb l’article 2 de la Constitució de França, que estipula que “la llengua de la República és el francès”.

Davant aquest atac al català i a la resta de llengües minoritzades, la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes de la Catalunya Nord ha fet una crida a participar en la manifestació del dissabte 29 de maig a Perpinyà contra les polítiques lingüicides franceses. Les protestes s’estendran arreu de l’Estat francès convocades per la plataforma Perquè Visquin les Nostres Llengües.

L’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC) ha expressat la seva indignació en una piulada a Twitter per la “censura” de la llei de llengües i ha fet una crida a “fer-se sentir” als carrers de Perpinyà en la manifestació del 29 de maig. En la mateixa línia s’ha expressat el diputat bretó impulsor de la històrica llei, Paul Molac, que no entén que el Consell Constitucional invoqui l’article 2 de la carta magna per impugnar els dos articles i reclama que es reformi, de forma urgent, aquest fragment de la Constitució. [Font: Diari de la Llengua]

Related Articles

Back to top button