La degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, és la nova presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana

  • Mª Eugènia Gay lidera aquesta nova etapa en un moment cabdal per la professió en que, davant la crisi sanitària, es fa més necessari que mai garantir la transversalitat de la institució, la digitalització de la Justícia i la potenciació de la mediació i l’arbitratge com a fórmules alternatives a la resolució de conflictes
  • La degana de l’ICAB vol potenciar l’ús del català a la Justícia i implantar l’expedient electrònic en totes les actuacions practicades pels advocats del torn d’ofici, un servei essencial que ha cobrat especial rellevància durant l’estat d’alarma garantint a tothom l’accés als tribunals, especialment als col·lectius més vulnerables

Modernitzar la justícia, implantar de forma definitiva l’expedient judicial electrònic, potenciar fórmules alternatives de resolució de conflictes, o millorar els serveis essencials d’assistència jurídica gratuïta que presten els catorze Col·legis de l’Advocacia tot Catalunya, són alguns dels objectius que es marca la nova presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, en aquesta nova etapa que ha d’estar marcada per la transversalitat de la institució. La degana de Barcelona relleva al fins ara president del Consell i degà de Tarragona, Manel Albiac.

El nomenament de Mª Eugènia Gay al capdavant de l’Advocacia Catalana es va produir ahir dilluns, 20 de juliol, en el plenari celebrat per la institució, formada pels degans i deganes dels catorze Col·legis de l’Advocacia de Catalunya. Durant el ple també es va nomenar a la degana del Col·legi de l’Advocacia de Reus, Encarna Orduna, com a nova vicepresidenta del Consell, rellevant en el càrrec al degà del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Jordi Albareda. Les noves presidenta i vicepresidenta formaran la nova Comissió Permanent, juntament amb el Secretari, el degà de Vic Rogeli Montoliu; la tresorera, la degana de Sant Feliu de Llobregat Eva Ribó; el president sortint, el degà de Tarragona Manel Albiac; i el president de la Comissió de Torn d’Ofici i Assistència Jurídica, el degà de Figueres Joan Ramon Puig. El ple es va celebrar ahir vespre de forma telemàtica, davant l’actual situació sanitària provocada per la Covid-19.

Entre els reptes de la nova presidenta de l’Advocacia Catalana, destaquen també la potenciació de la formació, la defensa de la professió o la implantació de plans per a la igualtat i la conciliació que afectin tots els àmbits professionals. “Malgrat els grans avenços socials i econòmics obtinguts per les dones en les últimes dècades, encara avui existeix un sostre de vidre que impedeix a moltes d’elles avançar en les seves professions, i des de l’Advocacia volem ser pioners a l’hora de trencar aquest sostre”, ha manifestat la nova presidenta del Consell.

Mª Eugènia Gay considera que aquest mandat estarà forçosament marcat per l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, per la qual cosa “hem de seguir treballant i avançant en totes aquelles eines que ens permetin reduir l’impacte de l’emergència sanitària en el funcionament ordinari de la justícia”. En aquest sentit, “tot allò referent a la digitalització dels processos o el reforç de la mediació i l’arbitratge com a fórmules per a la resolució de conflictes ha de contribuir a minimitzar els efectes de la pandèmia en el sistema judicial i donar resposta a l’increment de les demandes que hi haurà aquests propers mesos”, afegeix la nova presidenta del Consell.

La presidenta de l’Advocacia Catalana considera que en aquesta nova etapa “s’imposarà més que mai la responsabilitat de sumar esforços amb tots els agents judicials i les administracions per, amb criteris d’eficiència, aconseguir que malgrat aquesta nova realitat, res alteri la relació entre la justícia i la ciutadania”.

Un relleu marcat per la Covid-19

Per la seva banda, el president sortint i degà del Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, Manel Albiac, felicita Mª Eugènia Gay pel seu nomenament i remarca que li dona el relleu després que en el darrer tram del seu mandat “hem hagut d’enfrontar-nos a un dels desafiaments més grans que hem tingut mai des de l’advocacia”. Segons Albiac, “crec que tots hem sabut estar a l’alçada, aportant solucions i estratègies per ajudar a superar aquests moments tant difícils”.

 

La nova presidenta del Consell:

Maria Eugènia Gay Rosell (Barcelona, 1975) és advocada exercent des de l´any 2002. Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona- CEU Abat Oliva i especialitzada en Dret Civil, exerceix en els àmbits del dret de família, dret de successions, responsabilitat civil, dret registral, associacions, fundacions i col·legis professionals. Degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona des de l’any 2017, vicepresidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), presideix també el capítol espanyol del World Jurist Association, així com l’Associació Intercol·legial de col·legis professionals de Catalunya i la Comissió de mediació de la Fédération des Barreaux d’Europe. Directora del For Collective Members de la Unió Internacional d’Advocats. Actualment presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, l’òrgan representatiu dels catorze Col·legis d’Advocats catalans, que també té adherits els de les Illes Balears, Perpinyà i Andorra, i que aplega més de 40.000 col·legiats.

 

Barcelona, 21 de juliol de 2020

Related Articles

Back to top button