L’advocacia Catalana alerta de la caiguda de sentències en català i demana suport a la judicatura per revertir-la

El Consell de l’Advocacia Catalana celebra avui a Barcelona la X Jornada sobre l’ús del català a la justícia que, sota el títol “Drets lingüístics als jutjats: incompliment o desconeixement?”, debat i analitza l’escàs ús del català en l’àmbit judicial, amb l’objectiu d’analitzar fórmules que permetin revertir aquest fet.

La Jornada, que se celebra al Palau Reial de Barcelona, ha estat inaugurada per la consellera de Justícia, Ester Capella; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera i la Directora General de Política Lingüística, Esther Franquesa.

El president de la Comissió de Llengua del Consell, Joan Riera, ha expressat la seva preocupació pel descens de l’ús del català als jutjats. “En 10 anys hem passat del 17% al 8%, en una tendència a la baixa que es repeteix cada any. Ens preocupa que en aquest poc temps -10 anys- l’ús del català a la justícia hagi assolit uns nivells que el situen en la marginalitat. Sortir-ne és un deure que ens obliga a totes les parts”, ha dit Riera, per subratllar que “des de l’advocacia posem eines i recursos per facilitar que els lletrats utilitzin el català i duem a terme una estratègia conjunta amb el departament de Justícia i la direcció general de Política Lingüística, però amb els resultats a la mà és evident que cal fer nous passos endavant i, sobretot, guanyar majors complicitats”. “En aquest sentit és fonamental aconseguir una major implicació i suport de la judicatura. La jornada d’avui persegueix aquest objectiu. Conscienciar jutges i magistrats perquè la seva implicació és estratègica per aconseguir revertir aquesta tendència”, ha afegit Riera.

Només un 7,7% de sentències en català l’any 2019

Segons dades del Departament de Justícia, el percentatge de sentències en català ha anat disminuït de manera dràstica en els últims deu anys, de manera que si l’any 2007 el 16,77% de les sentències van ser redactades en català, l’any 2018 només ho van ser un 7,7%, un percentatge inferior a l’any 2017, que va ser d’un 8,2%.

Per demarcacions, el territori amb un ús més alt segueix sent Girona, que el 2018 va dictar un 14,4% de sentències en català. Després ve Lleida, amb un 11%, seguit del territori que engloba Barcelona, Ciutat de la Justícia i l’Hospitalet, amb un 7,4% de sentències redactades en català. Les dades d’ús del català als jutjats de Barcelona Comarques són d’un 6,8%, i finalment, a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre és on hi ha un ús més baix del català, amb un 4,0% i 1,9% respectivament (*)

(*) Podeu accedir aquí a les dades del Departament de Justícia:

http://justicia.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=376863

Pla de Treball per impulsar acciones d’ús del català entre els advocats

La X Jornada de sobre l’ús del català a la Justícia forma part del Pla de Treball signat amb la Generalitat de Catalunya per impulsar accions d’ús del català entre els professionals de l’advocacia. Organitzada per la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana, les sessions de treball s’han iniciat a les 10.00 hores amb una ponència a càrrec de la magistrada Maria Josep Feliu sobre com incrementar l’eficàcia de l’actuació judicial davant el respecte als drets lingüístics del ciutadà i dels professionals. El debat al voltant d’aquest tema l’ha moderat el lletrat i membre de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Frederic Munné. Seguidament se celebra una taula rodona sota el títol “Drets lingüístics als jutjats: incompliment o desconeixement?”, amb la participació de la magistrada Montserrat Raga Marimon; el secretari coordinador provincial de Justícia a Girona, Francisco Escudero, el lletrat Jaume Puig i l’advocada i membre de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Girona (ICAG) Marta Alsina, moderadora de la taula. La cloenda de la jornada anirà a càrrec del president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de l’Advocacia de Terrassa, Ignasi Puig Ventalló.

 Podeu consultar el programa aquí: Programa Jornada Català 2019

Barcelona, 25 d’octubre de 20

Related Articles

Back to top button