Conclusions de la IX Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia

Taula rodona organitzada en el marc de la IX Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia

Ja podeu consultar el resum i les conclusions de la IX Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia, que va tenir lloc el passat mes d’octubre a la ciutat de Vic. Enguany la jornada portava per títol “El Ministeri Fiscal i l’ús del català” i estava distribuïda en dos blocs: el primer, hi havia programada una ponència sobre els drets lingüístics a Bèlgica, a càrrec d’Eva Pons (de la qual teniu disponible el powerpoint), i en el segon, es va debatre sobre l’ús del català que fa la fiscalia al voltant d’una taula rodona amb representants de diferents àmbits jurídics. Durant la trobada, també es van dedicar uns minuts a homenatjar l’advocat vigatà Santi Pons Hita.

D’entre les aportacions més rellevants amb relació al Ministeri Fiscal i l’ús del català, destaquem:

  • La consigna oficial sobre l’ús del català en el Ministeri Fiscal és que els fiscals no es poden queixar si les parts o qualsevol altre operador jurídic empra el català a la sala.
  • Els fiscals no poden al·legar indefensió i, igual que els jutges, poden fer ús del servei de traducció.
  • A Catalunya no es garanteix que el fiscal pugui entendre els ciutadans amb profunditat, fet que va en detriment dels drets individuals de les persones.
  • Els fiscals no tenen el requisit de conèixer el català i tampoc es considera un mèrit. Tot i que el seu Estatut recull la possibilitat que es computi com un mèrit, no hi ha un reglament posterior que el desenvolupi.

La conclusió final de la jornada, després de l’exposició dels ponents i les intervencions del públic assistent, és que el sistema actual no garanteix l’ús del català a la justícia.

Llegiu el resum íntegre de la jornada i les conclusions a les quals es va arribar.

Related Articles

Back to top button