L’Advocacia Catalana celebra l’aprovació definitiva al Senat de la reforma legislativa que permetrà el desallotjament per la via ràpida de pisos ocupats

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, celebra l’aprovació definitiva, avui al Senat, de la reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil que permetrà el desallotjament per la via ràpida dels habitatges propietat de particulars, organitzacions i administracions amb finalitats socials, que hagin estat ocupats de forma il·legal. La proposta de modificació legislativa va ser elaborada per la Comissió de Normativa del Consell de l’Advocacia Catalana i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, a instàncies de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. El PDeCat la va presentar el passat mes d’abril al Congrés dels Diputats, on es va aprovar, i avui ha estat ratificada al Senat, la qual cosa suposa la seva aprovació definitiva.

La proposta de reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil plantejada per l’Advocacia Catalana consisteix en que, abans del judici verbal, el jutge pugui actuar de forma immediata i exerciti el desallotjament de l’habitatge quan la part propietària acrediti la seva condició a través d’un títol. Si l’ocupant, en canvi, no pot aportar cap títol de lloguer o propietat que demostri la seva legalitat, es procedirà a executar el llançament sense haver de recórrer a la via penal, on els processos s’allarguen entre dos i tres anys. Amb aquesta reforma el propietari podrà recuperar el seu habitatge en un termini d’uns dos mesos.

Aquesta reforma legislativa està pensada per a particulars, organitzacions i administracions propietàries d’habitatges per a usos socials que són ocupats il·legalment, i per combatre les màfies que abusen de les persones vulnerables. No es podran acollir a aquesta llei la resta de propietaris d’habitatges, com ara els bancs o els fons voltor.

La nova llei entrarà en vigor en un termini de 20 dies després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat.

Barcelona, 6 de juny de 2018

Related Articles

Back to top button