Els Premis ‘Valors’ de l’Advocacia Catalana reconeixen la Fundació Arrels, Helena Maleno i Eva Labarta, per la seva defensa dels drets humans

El Consell de l’Advocacia Catalana ha celebrat aquest dijous, 14 de juny, la cinquena edició dels Premis ‘Valors’, uns guardons que distingeixen aquelles persones i entitats que destaquen per la seva defensa dels drets humans i que, amb la seva labor, contribueixen a lluitar contra les injustícies. Els premis han estat lliurats a:

  • La Fundació Arrels, Premi ‘Valors’ a la lluita per la justícia social, per la seva tasca solidària i d’acompanyament a les persones sense llar i per la seva capacitat de compromís i de mobilització de voluntariat
  • La periodista i activista Helena Maleno, Premi ‘Valors’ a la defensa dels drets humans per la seva tasca contra les vulneracions dels drets de les persones migrants , la lluita contra el tràfic de persones i la condemna a l’explotació d’éssers humans
  • L’advocada Eva Labarta, Premi ‘Valors’ a l’advocacia compromesa per ser un exemple a seguir tant per la seva trajectòria com a advocada defensora dels drets humans com per la seva qualitat personal i la tasca solidària que du a terme a través de l’Associació que presideix Marc Palmés-Nens de Katana

El Palau Requesens de Barcelona ha estat aquest vespre l’escenari de la V Edició dels Premis ‘Valors’, creats pel Consell de l’Advocacia Catalana per reconèixer aquelles persones, entitats i institucions que destaquen per la seva defensa dels drets humans i per la lluita contra les injustícies. La gala, presentada per la periodista Bàrbara Julbe, ha estat encetada pel president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, que ha donat la benvinguda als assistents i ha convidat a la Consellera de Justícia, Ester Capella, a inaugurar l’acte. Capella ha estat l’encarregada de lliurar el primer guardó a la Fundació Arrels, que ha rebut el Premi ‘Valors’ a la lluita per la justícia social. Tot seguit el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira ha lliurat el Premi ‘Valors’ a la defensa del drets humans a Helena Maleno. Finalment l’advocada Eva Labarta ha rebut el Premi ‘Valors’ a l’advocacia compromesa de mans de la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay.

Julio J. Naveira: “Les injustícies es guanyen per la lluita de les persones”

Els premis ‘Valors’ de l´Advocacia Catalana reconeixen “la tasca de persones que, des de diferents àmbits i de forma altruista, lluiten contra les injustícies socials per fer un món millor” ha dit el president del Consell de l´Advocacia Catalana. Naveira ha afegit que “els premiats de aquest any són exemples clars del que representen aquests Premis: la Fundació Arrels lluita contra les injustícies que pateixen les persones sense llar; Helena Maleno lluita contra la vulneració de drets que pateixen les persones migrants i la tasca que du a terme Eva Labarta visualitza la importància de l’advocacia en la lluita contra la injustícia i en la defensa dels drets humans”.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Drets Humans del Consell, Carles McCragh, ha assenyalat que “enguany s’ha valorat molt el treball que fan els premiats per les persones en situació de vulnerabilitat: L’Eva Labarta amb la seva tasca d’educació i treball per la supervivència d’infants a la República Democràtica del Congo; la Fundació Arrels, amb totes aquelles persones que vivint en un país amb sostres no té sostre. I l’Helena Maleno perquè ha salvat centenars de vides de persones refugiades i migrants”.

L’acte ha comptat amb l’assistència de destacades personalitats del món jurídic i social i dels degans dels catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya. Els premiats han rebut una escultura commemorativa en bronze, creada per l’artista Mercè Riba.

 

Els Premiats

Eva Labarta, Premi ‘Valors’ a l’Advocacia Compromesa

Nascuda a Barcelona, Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona té estudis de Dret comparat per l’Institut de Droit Comparé de la Universitat de La Sorbonne.

Des del 1978 fins al 2017 ha exercit com a advocada especialitzada en dret penal, dret internacional comparat, jurisdicció de menors, jurisdicció militar, toxicomanies, psicologia i psiquiatria aplicades al dret, assistència al detingut, Llei del jurat i procés penal. Va ser secretària de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona des de 2005 fins a 2010, i membre de les Comissions de Dret Penal i Justícia Penal Internacional, entre d’altres.

Va ser presidenta de l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Catalunya de 2006 a 2011 i membre de de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates. De 2010 a 2017 va ser membre del Consell Assessor del Síndic de Greuges per a la prevenció de la tortura i d’altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, i de l’equip de treball del mateix organisme.

Ha col·laborat amb del Consell General del Poder Judicial, ha estat professora de dret penal de l’Escola de Policia de Catalunya i en diversos màsters sobre dret penal i la vessant jurídica de les toxicomanies. També ha fet de ponent a múltiples congressos i jornades sobre temes jurídics.

És presidenta de l’Associació Marc Palmés-Nens de Katana, associació que treballa per al desenvolupament integral de la infància a la regió de Kivu-sud, a l’aldea de Katana (República Democràtica del Congo), posant especial atenció a l’alimentació i l’educació dels nens i nenes més desafavorits. Actualment, tenen tres projectes: un menjador infantil per a infants amb desnutrició severa amb control sanitari i ingressos hospitalaris, un acord escolar per a l’alfabetització dels infants i un curs per a les mares d’alfabetització i aprenentatge de costura. L’Associació també dona beques per a estudis secundaris a nens i nenes sense possibilitats econòmiques a la mateixa regió i col·labora en el sosteniment de l’orfenat de Mwanda a la mateixa comunitat.

 

La Fundació Arrels, Premi ‘Valors’ a la Justícia Social

Arrels Fundació és una entitat que fa trenta anys que atén les persones més vulnerables que viuen als carrers de Barcelona. Les acompanya per aconseguir una vida el més autònoma possible, cobrint les necessitats bàsiques i proporcionant allotjament i atenció social i sanitària. Des de la seva creació, Arrels ha atès més d’11.500 persones sense llar. L’entitat compta amb un equip de carrer que recorre la ciutat per visitar persones que viuen al ras i saber què necessiten, i també disposa d’un centre obert al barri del Raval on s’ofereixen serveis bàsics de dutxa, rober i consigna. Al llarg del 2017, ha garantit allotjament digne i estable a 248 persones en diferents recursos adaptats a les seves necessitats: en pisos individuals o compartits, a la llar residencial Pere Barnés o en espais de baixa exigència per a persones que fa molt de temps que viuen al carrer, que es troben en una situació de vulnerabilitat elevada i que no han trobat cabuda en cap altre recurs.

Arrels Fundació també treballa per atendre les persones sense llar que es troben en les fases més consolidades d’exclusió perquè tornin a ser el més autònomes possible, sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de les persones sense llar, denunciar situacions injustes i aportar propostes que ajudin a transformar la realitat d’exclusió social.

Aquesta tasca la porten a terme amb un equip de 54 persones, prop de 400 persones voluntàries i 4.000 donants que fan possible implementar els diferents programes. 

 

Helena Maleno, Premi Valors a la Defensa del Drets Humans

Helena Maleno, nascuda a El Ejido, és una defensora de drets humans, periodista, documentalista i experta en migracions i tràfic d’éssers humans.

És fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, un grup de professionals que treballa al Marroc i a Espanya sensibilitzant, fent incidència i denunciant la situació de vulneració de drets que pateixen les persones migrants en el trànsit migratori des dels països africans cap a Europa. A través d’un sistema d’alertes, el col·lectiu realitza una tasca d’avís a les autoritats que permet el rescat de centenars de persones la vida de les quals està en perill mentre tracten d’arribar a les costes espanyoles. Ha realitzat investigacions sobre externalització de fronteres, deportacions i asil per a organitzacions com SOS Racisme i Intermón Oxfam. També ha treballat per a Women’s Link introduint la perspectiva de gènere en l’anàlisi del procés migratori. També va ser delegada per a la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) al Marroc entre 2007 i 2009. Ha treballat com a experta sobre tràfic de persones per al defensor de poble d’Espanya, i com a consultora sobre menors no acompanyats (MENA) per a Orient Mitjà i Nord d’Àfrica, així com per a la relatora de les Nacions Unides sobre dret a la solidaritat internacional. Ha impartit formacions per al Consell General del Poder Judicial, la Unió Progressista de Fiscals, administracions públiques i organitzacions socials.

La seva tasca de crítica i denúncia de les polítiques migratòries de la Unió Europea i dels estats africans li ha suposat rebre amenaces, persecucions i agressions que han posat en perill la seva vida.

El 2016 la Fiscalia de l’Audiència Nacional va obrir-li un expedient que s’arxivà el 2017 en no trobar cap indici de delicte en la seva tasca d’avís a les autoritats i Salvament Marítim per socórrer persones migrants. Actualment, està sent investigada al Marroc, país que l’acusa de pertànyer a xarxes de tràfic de persones i afavorir la immigració clandestina.

Barcelona, 14 de juny de 2018

 

galeria d’imatges

Related Articles

Back to top button