El TC anul·la la prioritat de l’occità a l’Aran

El Tribunal Constitucional espanyol ha anul·lat els articles de la Llei de l’occità que declaren aquest idioma preferencial a l’Aran. Segons l’alt tribunal espanyol, l’aranès no pot ser llengua d’ús preferencial per part de les administracions en aquest territori occità: “La cooficialitat s’ha de sotmetre a un patró d’equilibri o igualtat entre les llengües, de manera que en cap cas s’ha d’atorgar prevalença o preponderància d’una llengua sobre una altra”. En aquest sentit, el tribunal considera que “l’encoratjament i la promoció” de l’occità “tenen límits” i per aquest motiu no es pot prioritzar la llengua. La Llei de l’occità va ser impugnada pel Govern central i el tribunal tenia pendent resoldre aquest assumpte des de setembre de 2011.

Els articles anul·lats són els que estableixen que l’occità és “la llengua d’ús preferent de totes les institucions de l’Aran, especialment del Conselh Generau d’Aran, de l’Administració local i de les entitats que en depenen, dels mitjans de comunicació públics, de l’ensenyament i de la toponímia”. Segons aquest article, calia que l’occità fos la llengua “preferent” de la Generalitat i de l’administració de l’Estat espanyol a la Vall, en tots els nivells.

Davant la resolució del TC, ja han sorgit les reaccions des d’institucions europees. El 14 de febrer la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN) va avisar a l’Estat espanyol que “intentar activament debilitar” llengües poc parlades com l’aranès “viola tractats internacionals que Espanya ha ratificat”, així com també “legislació de la Unió Europea sobre la diversitat lingüística”. “La gent arreu d’Europa està cada vegada més en xoc pels atacs d’Espanya a la democràcia catalana i la seva cultura”, va assegurar el secretari general de l’ELEN, Davyth Hicks. [Font: Nationalia]

Related Articles

Back to top button