Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats catalans demanen la retirada immediata dels perillosos sistemes anti-cigonyes de les esglésies de Lleida

Després de la mort d’una cigonya a Gardeny, atrapada entre els filferros

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA’s) dels Col·legis d’Advocats catalans demanen al Bisbat de Lleida que ordeni la retirada immediata dels sistemes anti-cigonyes instal·lats per foragitar les cigonyes que nien en diverses esglésies lleidatanes i a la catedral, davant l’evidència de la seva perillositat envers la supervivència d’aquestes aus protegides i de l’incompliment de diverses lleis que suposa la seva instal·lació.

La setmana passada, en menys de dos dies van quedar atrapades tres cigonyes entre l’entramat de filferros instal·lats a les esglésies de Gardeny i Sant Martí de Lleida per part d’una empresa contractada pel Bisbat, amb resultat de la mort d’una d’elles i el rescat de dues més per part dels Bombers. Aquest dilluns, tres cigonyes més han resultat atrapades entre les xarxes instal·lades a la façana de la catedral de Lleida. Aquests sistemes per evitar la nidificació de cigonyes a les esglésies lleidatanes estan demostrant ser molt perillosos i fins i tot letals per a aquesta espècie, que està protegida per Llei, per la qual cosa és urgent retirar-los de forma immediata i aturar qualsevol altra iniciativa que pugui posar en perill la seva supervivència. En cas contrari es podrien estar incomplint diversos articles de la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre del Codi Penal espanyol. L’actuació també estaria incomplint el Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei Catalana de Protecció dels Animals, que inclou la cigonya en el llistat d’espècies protegida de la fauna salvatge autòctona.

El president de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, considera que cal buscar altres fórmules per minimitzar les molèsties que puguin ocasionar les cigonyes que nien en edificis històrics i que, en qualsevol cas, els mètodes utilitzats han de ser èticament respectuosos amb els animals. “No pot ser que, per impedir l’accés de les cigonyes a les teulades, s’instal·lin artefactes letals per a elles”, ha dit McCragh, alhora que ha instat a les administracions competents a exigir responsabilitats per la mort de l’exemplar protegit.

Onze Comissions de Protecció dels Drets dels Animals a Catalunya

A Catalunya són ja onze els Col·legis d’Advocats que compten amb Comissions de Protecció dels Drets dels Animals: Barcelona, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Granollers, Reus, Manresa, Tortosa i Sant Feliu de Llobregat. Totes elles, juntament amb la Comissió de Protecció de Dret Animal del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, formen part de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l’Advocacia Catalana, que compta amb representants dels catorze Col·legis d’Advocats catalans. 

Barcelona, 27 de febrer de 2018

 

Nota d’aclariment

Aquest comunicat de premsa ha estat elaborat i tramés als mitjans per part de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Consell de l’Advocacia Catalana. Els objectius d’aquesta Comissió són: conscienciar la societat contra el maltractament animal, vetllar pel compliment de la legislació, avançar en la implantació de programes ètics de control de la població, formar als advocats interessats en la matèria i actuar davant qualsevol situació denunciable.

Related Articles

Back to top button