L’Advocacia Catalana ofereix eines a la ciutadania per defensar per la via legal els drets socials, durant el Congrés de Drets Humans que celebra a Terrassa

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira; el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig; el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega han inaugurat avui el III Congrés de Drets Humans sobre “La justiciabilitat com a garantia dels drets socials” que se celebra avui i demà al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa, organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana.

“Quan la desigualtat social augmenta i empeny una part de la població a una situació de vulnerabilitat, la defensa i protecció dels drets i llibertats de caire civil, econòmic, social, cultural i mediambiental que la ciutadania té reconeguts, s’ha de reforçar. És en aquest que context on la funció social de l’advocacia pren més importància que mai, ja que juga un paper fonamental com a garant d’aquests drets”. Així s’ha expressat aquest matí el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, durant la inauguració del III Congrés de Drets Humans que se celebra avui i demà a Terrassa amb l’objectiu de donar a conèixer les vies legals per fer efectius els drets de la ciutadania.

Naveira ha insistit en la necessitat de treballar plegats, des de l’advocacia i des de les institucions socials, “davant el context mundial d’augment de les desigualtats entre la població, accentuades en temps de crisi”, per afegir que “si bé la societat té diferents vies per exigir l’efectiu compliment d’aquests drets, la seva exigibilitat davant els tribunals s’erigeix com una de les principals i el recurs judicial és segurament la via més potent per exigir els drets davant els poders públics”.

En el mateix sentit s’ha expressat el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig, per a qui “l’efectiva realització dels Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESCA) és un dels reptes que avui en dia es planteja a la societat i que hem d’abordar de manera especial des l’advocacia institucional”.

La inauguració ha comptat també amb les intervencions del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega. La jornada de treball s’ha iniciat amb la ponència del jurista membre del Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides i doctor en relacions internacionals per l’Escola Diplomàtica de Ginebra, Mikel Mancisidor.

Culminació d’un cicle de conferències

Més d’un centenar de persones assisteixen avui i demà al III Congrés de Drets Humans organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana a Terrassa, amb la col·laboració de tots els Col·legis d’Advocats catalans, que al llarg de l’any 2017 han acollit diverses conferències per tractar de forma monotemàtica diferents drets econòmics, socials, ambientals i culturals. Així, mentre que a Tarragona es van tractar els drets relacionats amb el medi ambient, Terrassa va debatre sobre els drets a la propietat intel·lectual i la cultura i Manresa sobre el dret a l’educació. Granollers es va centrar en el dret a una vida digna i als subministraments bàsics, Girona en el dret a la salut, Barcelona en el dret al treball i Sabadell en la protecció i assistència la família.

Aquest cicle de sessions va servir per preparar el Congrés i aportar a les conclusions que es presentaran demà, divendres 2 de març a les 13:30 hores, durant la clausura del Congrés, amb la lectura d’un manifest per part del president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. Aquest Congrés juntament amb la Guía que es va realitzar va comptar amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Terrassa, 1 de març de 2018

Programa del III CDH.

Related Articles

Back to top button