Nou Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears

El 25 d’abril es va presentar a Palma el Nomenclàtor toponímic de les Illes Balears (NOTIB), que presenta una llista molt extensa, tot i que, per ara, no exhaustiva, que arriba als cinquanta mil topònims actuals no urbans de les Illes Balears.

El NOTIB és el resultat d’un projecte iniciat el 1999 pel membre de la Secció Filològica de l’Institut Joan Miralles, que aleshores era professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB). L’any 2003 es van implicar en el projecte Xavier Gomila, que va incloure al NOTIB els topònims menorquins i, l’any següent, Enric Ribes, que hi va incloure els d’Eivissa i Formentera. Des del 2014 el projecte està vinculat a l’IEC. El noms inclosos al NOTIB, que es poden consultar a l’espai web http://notib.recerca.iec.cat des d’avui mateix, van acompanyats d’una mostra de georeferència del topònim i l’enregistrament sonor.

Els objectius del projecte són oferir una àmplia mostra de la toponímia actual no urbana de les Balears, actualitzar les dades toponímiques obtingudes aquests darrers anys arran dels grans projectes de recerca toponímica, orientar les persones usuàries dels topònims en els aspectes gràfics i formals d’acord amb la normativa ortogràfica i gramatical vigent, subministrar els materials pertinents a l’Administració i, sobretot, als geògrafs per a dur a terme el futur Nomenclàtor toponímic georeferenciat de les Illes Balears (NOTGIB), oferir als investigadors una base de dades suficientment representativa per a estudiar qualsevol aspecte relacionat amb la toponímia insular, i ajudar l’Administració en la tasca de retolació dels indrets toponímics amb la grafia i la forma degudes. [Font: IEC]

 

Related Articles

Back to top button