Joan Perucho, jutge i escriptor (1920-2003)

Joan Perucho, nascut a Barcelona, va alternar la seva professió de jutge amb la d’escriptor. Va publicar poesies, novel·les, articles periodístics, crítiques d’art, llibres de viatges i memòries, entre altres. La seva obra comparteix una mateixa veu molt personal, bastida sobre un fons de ficció, amb mites fantàstics, mons misteriosos i, especialment en la vessant novel·lística, plena de referències al món jurídic.

Als 27 anys va publicar el primer llibre de poemes, Sota la sang (1947), i el 1956 el primer conte de caire fantàstic: Amb tècnica de Lovecraft. Però no va ser fins a la dècada de 1980 que li va arribar l’èxit popular, amb la reedició de la novel·la Les històries naturals (1960), traduïda a més de 15 llengües, i també amb la publicació de Les aventures del cavaller Kosmas (1981), que va obtenir els premis Ramon Llull, Nacional de la Crítica Catalana i Joan Creixells. Pel que fa a poesia, cal destacar Quadern d’Albinyana (1983), que va obtenir el premi Cavall Verd dels escriptors catalans. També va publicar reculls d’articles, com ara La meva visió del món (1998) i La darrera mirada (2001), entre d’altres.

Va ser guardonat amb el Premi Nacional de la Crítica (1981), el Premi Nacional de Literatura (1995) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2001), entre d’altres. Va ser Doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.  [Font: Associació d’Escriptors en Llengua Catalana]

Related Articles

Back to top button