Estratigrafia dialectal

estrateEl web Estratigrafia dialectal té per objectiu la cartografia del lèxic antic. Es tracta d’una iniciativa emmarcada en el projecte Lexdialgram, dirigit per la professora M. Pilar Perea (UB), que pretén de representar l’evolució diatòpica i cronològica d’una mostra de seixanta paraules catalanes.

El projecte s’inicia en el període més primerenc del català escrit i mostra la ubicació geogràfica de les paraules representades, la seva forma gràfica i la possible progressió semàntica que han experimentat amb el pas del temps fins arribar als nostres dies.

A diferència dels atles sincrònics convencionals, que utilitzen un sol l’espai com a eix, aquesta metodologia permet de fer servir simultàniament dos eixos: l’espai i el temps. La distribució de cada paraula en el mapa es representa en forma de capes, les quals representen el canvi lingüístic que el mot ha experimentat tant des d’una perspectiva temporal com des d’una perspectiva espacial.

Vilaweb, a més,  fa difusió diàriament de la informació lingüística d’Estratigrafia dialectal.

Related Articles

Back to top button