El Consell de l’Advocacia exigeix que el català sigui un ‘requisit’ per al personal de Justícia a Catalunya

cicacEl Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze col·legis d’advocats de Catalunya considera que el coneixement del català ha de ser considerat un ‘requisit’, i no només un ‘mèrit’, per exercir a l’Administració de justícia de Catalunya. Els catorze degans catalans consideren “absolutament inadmissible” que els jutges i funcionaris destinats a l’Administració de Justícia no hagin de conèixer el català, malgrat ser una de les llengües oficials de Catalunya

El fet que el català no compti com a “requisit” per al personal judicial de l’Administració de justícia a Catalunya, dificulta que es pugui garantir el dret efectiu de l’ús del català als ciutadans davant l’Administració de justícia, un dret reconegut tant a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com a la Constitució espanyola. Per aquest motiu manifesten la seva preocupació per les declaracions dutes a terme pel president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, ahir al Parlament de Catalunya, que no considera necessari que el coneixement del català sigui considerat un “requisit” per al personal judicial destinat a Catalunya.

Per al president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca, “és inadmissible que es pugui destinar a Catalunya qualsevol jutge o funcionari judicial per desenvolupar una tasca de servei públic sense que aquest conegui les dues llengües oficials de Catalunya”. “La justícia és un servei públic adreçat al ciutadà”, ha reblat Rusca, per afegir que “els ciutadans han de poder expressar-se en qualsevol de les llengües cooficials de l’Estat”. Per a l’advocacia catalana és “imprescindible” que qualsevol persona que desenvolupa una funció pública a Catalunya “com a mínim” conegui el català.

El Consell celebra la primera prova d’accés a l’advocacia en català

Conseqüentment, el Consell de l’Advocacia Catalana es congratula pel fet que demà 29 d’octubre, per primer cop des que es van instaurar (el 2014), es podran fer les proves d’accés a la professió en català. El proper repte serà ara que l’examen inclogui més temes del dret propi de Catalunya, especialment en els àmbits civil i administratiu, i que l´examen compleixi amb els requisits pràctics necessaris per tal de garantir l’adequada formació dels nous advocats.

Nota de premsa del Consell de l’Advocacia Catalana (28/10/2016)

Related Articles

Back to top button