Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats catalans reclamen que els animals de granja accidentats durant el transport puguin ser traslladats a santuaris

En aplicació de la normativa europea, que preveu prioritzar la protecció del benestar dels animals abans que el seu sacrifici

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legis d’Advocats de Barcelona, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell, Mataró i Granollers reclamen que, en els casos d’accidents durant el transport d’animals de granja, s’apliqui la normativa europea, que preveu prioritzar la protecció del benestar dels animals ferits i, només en cas que no existeixi cap altra mitjà, es procedeixi al seu sacrifici. Aquest mes de juliol ja s’han produït dos accidents de camions que transportaven animals a Catalunya, i malgrat que diverses associacions s’han ofert per fer-se càrrec dels ferits, aquests han estat sacrificats en el mateix lloc del accident.

El Consell de la Unió Europea és l’organisme que té màxima competència en matèria de legislació en el transport d’animals de producció. Amb l’actual normativa del Reglament Nº1/2005 del Consell Europeu de 22 de desembre de 2004, relatiu a la protecció dels animals durant el transport i les operacions connexes, l’article 23 estableix que: “En cas que no existeixi cap altra mitjà per protegir el benestar dels animals, es procedirà al seu sacrifici o eutanàsia sense crueltat”. Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) dels Col·legis d’Advocats catalans demanen als organismes competents, a nivell autonòmic i estatal, que tinguin en compte aquesta normativa en els casos d’accidents durant el transport d’animals de producció i que permetin als santuaris o altres associacions degudament acreditades, fer-se càrrec dels animals ferits. Les CPDA’s consideren que aquestes entitats són el mitjà més adequat per prioritzar el benestar dels animals, tal i com marca el reglament europeu, i demanen que es tinguin en compte els seus oferiments abans de sacrificar-los.

L’accident que va tenir lloc ahir a la C25, a l’alçada de Manresa, amb un camió que transportava 200 porcs, és el segon que es produeix a Catalunya aquest mes. El passat 6 de juliol, un camió que transportava uns 300 porcs va bolcar a la C17 a l’alçada de la localitat de La Garriga. Els animals que van quedar il·lesos van ser traslladats a l’escorxador en un altre camió, altres van morir amb l’impacte i alguns d’ells van quedar ferits. Aquests darrers, els danyats, van ser sacrificats en el mateix lloc de l’accident, malgrat que diversos santuaris, com ara el Santuari Gaia de Ripoll o el Hogar ProVegan de Tarragona, es van personar al lloc del accident i es van oferir a fer-se càrrec dels animals ferits. En canvi, existeixen precedents d’aplicació de la normativa europea, com ara en el cas de La Rioja, quan el 7 d’abril de 2015 es va accidentar un camió amb 804 garrins destinats a una nau d’engreix i, dels 150 supervivents, el Santuari Gaia en va poder rescatar 16 i la resta es van repartir en d’altres santuaris. a, es van oferira es vanis, el Santuari Gaia de Ripoll o el Provegan de Tarragona, es van personar al lloc del accident i es van oferir a fer-se càrrec dels animals ferits. En canvi, existeixen precedents d’aplicació de la normativa europea, com ara en el cas de La Rioja, quan el 7 d’abril de 2015 es va accidentar un camió amb 804 garrins destinats a una nau d’engreix i, dels 150 supervivents, el Santuari Gaia en va poder rescatar 16 i la resta es van repartir en d’altres santuaris.

Establiment d’un protocol d’actuació

El reglament 1/2005 del Consell europeu és directament aplicable a l’Estat Espanyol, però per garantir la seva correcta aplicació davant un accident durant el transport d’animals les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals reclamen a les administracions competents que estableixin un protocol d’actuació aplicable a aquests casos d’emergència. En aquest sentit, plantejaran reunions interdepartamentals amb els diferents Departaments amb competències en la matèria -Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Territori i Sostenibilitat; Salut i Interior- per regular correctament aquestes situacions.

 

Nota d’aclariment

Aquest comunicat ha estat elaborat per part de les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) dels set Col·legis d’Advocats de Catalunya que en tenen, i que són: Barcelona, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell, Mataró i Granollers. L’objectiu de les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals és conscienciar la societat contra el maltractament animal, formar als advocats interessats en la causa i actuar davant qualsevol situació denunciable.

Related Articles

Back to top button