L’Advocacia Catalana escull Figueres per fer-hi un Congrés sobre tràfic de persones per a l’explotació sexual, per la situació estratègica de l’Alt Empordà, porta d’entrada de traficants

La comarca és, per la seva situació geogràfica, un dels principals nuclis on es concentra el negoci de l’esclavitud

El Consell de l’Advocacia Catalana celebrarà a Figueres els propers dies 29 i 30 de setembre el segon Congrés de Drets Humans, que estarà centrat en el tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual. La situació geoestratègica de l’Alt Empordà i el fet que la localitat fronterera de La Jonquera concentri un elevat nombre de bordells- entre els quals el més gran d’Europa- ha fet decantar la balança per Figueres a l’hora de triar la seu d’aquest Congrés, el segon en matèria de Drets Humans que organitza el Consell de l’Advocacia Catalana.

El tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual és el tercer negoci il·legal més lucratiu a nivell mundial, després del tràfic de drogues i del d’armes. La proximitat de l’Alt Empordà amb la frontera i el tràfic de persones que es genera a la zona l’ha convertit en un dels principals nuclis del negoci d’aquest tipus d’esclavitud. La impunitat en què es mouen els seus promotors i la tolerància i permissivitat de la societat davant el fenomen és alarmant.

“Per combatre aquesta xacra és fonamental que es denunciïn les situacions d’esclavatge, però les persones que el pateixen no sempre poden fer-ho, i de vegades ni tan sols són conscients de la seva situació” diu el president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, “Això fa que sigui fonamental la identificació de possibles víctimes d’aquesta forma d’esclavitud” afegeix McCragh, que planteja aquest Congrés com “una eina per formar a tots els agents socials implicats en la defensa d’aquestes persones en la seva detecció”.

Per la seva banda, el president emèrit del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, ha explicat que, davant l’èxit de la celebració a Granollers, el passat mes d’octubre, del Primer Congrés de Drets Humans, que va estar centrat en la llibertat religiosa, el Consell ha decidit apostar fort per la defensa dels Drets Humans i celebrar un Congrés anual sobre aquesta matèria. “L’Advocacia té un paper summament important en la defensa dels drets humans, i cal formar contínuament als nostres col·legiats per a una adequada defensa legal d’aquests drets”, ha dit Pié. Amb tot, el Congrés de Figueres no només s’adreça als advocats, sinó també a tots els col·lectius implicats en la defensa de possibles víctimes de tràfic sexual. Per això està obert a tots els col·lectius i comptarà amb la intervenció de membres de la judicatura, de la Fiscalia i de les forces de l’ordre, entre d’altres. “L’objectiu és conscienciar a la societat en general de la necessitat d’actuar davant qualsevol tipus de vulneració de drets humans”, ha explicat Pié.

175 aniversari del Col·legi d’Advocats de Figueres –Alt Empordà

D’altra banda, el degà de Figueres, Joan Ramon Puig, ha destacat que la celebració del Congrés coincidirà amb una efemèride important: Aquest any el Col·legi d’Advocats de Figueres – Alt Empordà celebra el seu 175é aniversari, una data que el converteix en un dels més antics de tot l’Estat. El degà va presentar ahir les escriptures de constitució del Col·legi, que daten del 29 de juliol de 1841, que donen fe de la seva antiguitat i que restaran exposades a la seu col·legial com a document històric.

Figueres, 29 de juliol de 2016

Related Articles

Back to top button