El Consell de l’Advocacia Catalana reitera la seva queixa perquè la prova d’accés a l’advocacia de dissabte, 27 de febrer, a Barcelona no s’ha pogut fer en català

Per segon any consecutiu, l’examen s’ha pogut fer a Catalunya, però només estava redactat en llengua castellana

Els 900 graduats en Dret catalans que s’han presentat aquest any a la prova d’accés a l’advocacia, que es va celebrar dissabte 27 de febrer a Barcelona, es van trobar de nou amb un examen redactat únicament en llengua castellana. El govern espanyol, de qui depèn la prova obligatòria per poder exercir la professió, ha desatès la petició de l’Advocacia Catalana per tal que l’examen, tipus test, estigui disponible en les llengües cooficials de cada Comunitat Autònoma: català i castellà, en el cas de Catalunya. Per aquest motiu, el representant de l’Advocacia a la Comissió Avaluadora de la prova de demà, Carles McCragh va fer constar en acta una queixa formal pel fet que la prova només es va poder fer en castellà.

L’any passat, el primer en que es va descentralitzar la prova (el 2014 només es va poder fer a Madrid), el Consell de l’Advocacia Catalana ja va demanar al Ministeri de Justícia que l’examen estigués disponible en les llengües cooficials de cada Comunitat Autònoma, petició que no va ser atesa. Per això el representant de l’Advocacia Catalana a la Comissió Avaluadora de Catalunya ja va presentar una queixa formal l’any passat, confiant que en posteriors convocatòries l’examen estigués disponible en les dues llengües. Enguany, però, el govern espanyol, ha desatès de nou la petició del Consell de l’Advocacia Catalana, institució que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya.

El president del Consell, Oriol Rusca, ha manifestat la seva indignació per aquest fet, que demostra “una manca de sensibilitat per part del govern espanyol envers la llengua”. Per a Rusca “la prova hauria d’estar disponible en les llengües cooficials de cada Comunitat Autònoma: català i castellà en el cas de Catalunya”

Més Dret propi català en el temari

Pel que fa al contingut de l’examen, es manté el model de prova tipus test dels anys anteriors, que només inclou una pregunta del Dret propi català. Per aquest motiu l’Advocacia Catalana també sol·licita al Ministeri que l’examen inclogui més temes del Dret propi de Catalunya, especialment en els àmbits civil i administratiu.

 

Related Articles

Back to top button