La llibertat religiosa, a debat en el primer Congrés de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana

Els delictes contra la llibertat religiosa, la situació legislativa del burka i altres símbols religiosos, són alguns dels temes que es debaten al Congrés, que es fa a Granollers

El Consell de l’Advocacia Catalana ha inaugurat aquest dijous 22 d’octubre a Granollers el primer Congrés de Drets Humans, que centra el debat en temes relacionats amb la llibertat religiosa. La inauguració ha anat a càrrec de la vicepresidenta del Govern, Neus Munté; el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié; el degà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Josep Medina i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral.

El Congrés analitza les sentències més significatives en l’àmbit religiós i  també farà referència als delictes contra la llibertat religiosa, al mateix temps que abordarà la normativa internacional i nacionals que emmarca el dret a la llibertat religiosa a Europa i a l’Estat Espanyol. “És la primera vegada que es planteja en un Congrés la llibertat religiosa des d’un punt de vista jurídic”, ha explicat el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, que considera que l’aportació que pot fer l’Advocacia serà de gran utilitat per a la resolució dels conflictes que es puguin generar en aquest àmbit. “La diversitat religiosa és un fenomen cada cop més present en la societat actual, i hem de preveure com es poden abordar els possibles conflictes derivats del tractament dels drets humans que fan les diferents religions”, ha dit Pié.

Per la seva banda el president de la Comissió de Drets Humans del Consell, Carles McCragh, ha destacat que l’objectiu del Congrés és posar sobre la taula el respecte pels drets humans que mostra cadascuna de les religions presents en la nostra societat. “En un context com l’actual, on les societats són cada cop més plurals i diverses, volem analitzar, des d’una perspectiva crítica, fins a quin punt les diferents religions respecten els drets humans”, ha dit McCragh, per afegir que “serà un debat sobre com s’han anat adaptant les religions als drets humans, quines són les línies vermelles que marquen el límit de la seva tolerància i si cal ampliar-les”.

El degà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Josep Medina, ha manifestat que “la llibertat religiosa es un dret humà i un dret fonamental que arrela en el si de les persones. Malauradament, les situacions de discriminació religiosa o intolerància religiosa segueixen sent molt freqüents en diferents parts del món, produint-se casos d’intolerància, preferència d’una religió sobre altres i persecució a certes creences o als qui no segueixen cap”. Alhora, Medina ha manifestat la seva satisfacció perquè el Col·legi aculli el primer Congres de Drets Humans, “és sens dubte, un reconeixement a la extraordinària tasca que realitzen, dia a dia, totes les persones membres la comissió de drets humans del Col·legi”-

La conferència inaugural ha anat a càrrec del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha parlat sobre laïcitat i religió, seguida d’una taula rodona sobre la integració del drets humans en les diferents confessions.

El director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, ha encetat la jornada de divendres 23 d’octubre, que se celebra a l’Hotel Ciutat de Granollers, analitzant la diversitat religiosa a Catalunya. El Congrés compta amb la participació de professionals experts en la matèria procedents de l’àmbit institucional, l’acadèmic, la judicatura, l’advocacia, la fiscalia i les forces de seguretat, que tractaran diversos aspectes com ara els delictes contra la llibertat religiosa o la normativa legislativa actual del burka i altres símbols religiosos. El Congrés es clou el mateix divendres per la tarda, quan tindran lloc les conclusions.

vídeo: La llibertat religiosa, a debat a Granollers

vídeo: La segona jornada del congrés ha analitzat la diversitat

També trobareu clicant més abaix algunes de les Ponències realitzades en el Congrés en format power point

Related Articles

Back to top button