L’Advocacia exigeix l’eliminació de les taxes judicials

Satisfacció moderada de l’Advocacia institucional per l’anunci del Govern d’eximir del pagament de taxes a les persones físiques en tots els ordres i instàncies

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els 14 Col·legis d’Advocats de Catalunya, manifesta la seva satisfacció, encara que moderada, per la decisió del Govern espanyol d’eximir del pagament de taxes judicials a les persones físiques en tots els ordres i instàncies, ja que la considera ‘insuficient’, per no excloure també del pagament a les Petites i Mitjanes Empreses (Pimes).

El Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), en la mateixa línia que el Consejo General de la Abogacía Española (CGAE) manifesta la seva satisfacció parcial perquè la lluita que ha dut a terme l’Advocacia, juntament amb la resta d’operadors jurídics, partits polítics, sindicats i consumidors, tant al carrer com a les xarxes socials, hagi provocat que el Govern espanyol hagi decidit finalment eliminar les taxes judicials per a les persones físiques. Per evitar que milers de ciutadans continuïn patint la violació del seu dret fonamental d’accés a la Justícia, l’Advocacia reclama al Govern una solució transitòria que eximeixi immediatament del pagament de les taxes fins a l’aprovació per decret llei. A més, l’Advocacia continua defensant que, dins del paquet de mesures per impulsar el creixement econòmic i la creació de llocs de treball, la mesura de suprimir les taxes s’estengui també a les petites i mitjanes empreses.

L’Advocacia institucional ha defensat sempre la derogació de la Llei. No obstant això, després de més de dos anys de barreres a l’exercici del dret d’accés a la Justícia dels ciutadans i de vulneració del dret fonamental dels ciutadans a l’accés a la justícia, aquesta mesura suposa acabar amb una situació radicalment injusta. El compromís d’avui del president del Govern, Mariano Rajoy és, en tot cas, un reconeixement de la raó de l’oposició contra les taxes liderada per l’Advocacia en què han participat, al carrer i a les xarxes socials, tots els operadors jurídics i la Plataforma Justícia per a Tots, formada per sindicats i associacions de consumidors i usuaris. Des del Consell de l’Advocacia Catalana considerem, igual que el Consejo General de la Abogacía Española, que el Govern, en revisar les taxes, és conscient que el Tribunal Constitucional podria acceptar totalment o parcialment els arguments dels cinc recursos d’inconstitucionalitat promoguts pel PSOE i pels governs de Catalunya, Andalusia, Aragó i Canàries, i de nombroses qüestions d’inconstitucionalitat plantejades per jutjats socials, de primera instància i de l’Audiència Nacional. També la Sala del Social del Tribunal Suprem, en un acord de Ple no jurisdiccional, va establir la no exigència de taxes als treballadors.

Related Articles

Back to top button