Home / Reflexions dels ex presidents / Abel Pié / L’Advocacia Catalana demana una llei de segona oportunitat

L’Advocacia Catalana demana una llei de segona oportunitat

Visita Ministre de Justícia

Foto: Miquel Coll

És una de les propostes presentades a Rafael Catalá, que ha assistit avui al ple del Consell amb els catorze degans catalans

El Consell de l’Advocacia Catalana ha proposat al ministre de Justícia, Rafael Catalá, que impulsi una llei de segona oportunitat que permeti reduir el deute a les persones que no poden fer front a la seva hipoteca o al lloguer del seu habitatge, per tal de frenar els desnonaments, que continuen creixent a conseqüència de la recessió. És una de les propostes que els advocats catalans han presentat avui durant la reunió del Ple del Consell, que ha comptat amb l’assistència del ministre Rafael Catalá.

A l’Estat espanyol, quan una persona acumula un deute hipotecari o per impagament d’un lloguer que no pot assumir, la situació en que es troba és de total desprotecció ja que, no només acaba essent desnonada, sinó que sovint el deute el persegueix i li impedeix refer la seva vida. Per evitar-ho, en altres països europeus -com França, Alemanya, Holanda, Regne Unit o Irlanda- i també als Estats Units, s’han aprovat lleis que regulen el sobreendeutament familiar i que ajuden a superar la situació de desprotecció en què es troben les famílies que no poden fer front als seus deutes. Davant d’aquest buit en la regulació estatal, el Consell de l’Advocacia Catalana ha demanat al ministre de Justícia, Rafael Catalá, que promogui una llei de segona oportunitat a l’Estat espanyol que reguli, entre d’altres aspectes, la dació en pagament de l’habitatge i que permeti començar de nou a les famílies que pateixen les conseqüències de la crisi.

La proposta de l’Advocacia Catalana contempla que el banc no es pugui adjudicar per subhasta un immoble per un valor inferior al 80% del seu preu de taxació, de manera que el deute no superi el 20% del valor de l’habitatge. També contempla la desjudicialització del procés hipotecari i la regulació d’un procés notarial que permeti al banc oferir la cancel·lació del deute per un import no inferior al 80% del preu de taxació, així com la creació de comissions de sobreendeutament que farien de mitjanceres entre les entitats bancàries i la família, i un tractament fiscal especial favorable a les persones i famílies vulnerables i amb risc d’exclusió social.

Pensem que a l’Estat espanyol convé una llei d’aquestes característiques adreçada a les famílies que, no només han perdut el seu habitatge, sinó que, a més, es troben amb dificultats per poder refer la seva vida a conseqüència d’un deute que els persegueix”, explica el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié.

Bateria de propostes, que inclou la derogació de la llei de taxes

Aquesta no és l’única proposta que l’Advocacia Catalana ha fet arribar al ministre de Justícia. També li ha demanat la derogació de la llei 10/2012 de taxes judicials, per tal d’eximir del seu pagament a les persones físiques i pimes; la descentralització de la prova d’accés a l’Advocacia, per tal que es pugui fer també a Catalunya i que inclogui més temes del dret civil català; o la retirada de la Llei d’assistència jurídica gratuïta fins a consensuar-la amb l’advocacia institucional.

Pel que fa al recentment aprovat avantprojecte de Llei d’enjudiciament criminal, l’Advocacia Catalana ha demanat al ministre que reconsideri els punts que fan referència a la possible intervenció de comunicacions telefòniques sense autorització judicial, i a la supressió de la necessitat d’assistència lletrada per a la recollida de proves d’ADN d’un detingut. L’Advocacia també sol·licita al ministre que retiri la proposta d’instauració de la pena de presó permanent revisable, per considerar que vulnera les previsions constitucionals de reinserció que han de guiar tota política penitenciària.

Barcelona, 18 de desembre de 2014

 

Documents adjunts:

 

galeria d’imatges de la visita del ministre de justícia del 18-12-2014

 

 

A cicac.cat utilitzem cookies pròpies i d'analítica per millorar la teva experiència d'usuari. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca