L’Advocacia rebutja el projecte del govern estatal de recentralitzar els jutjats a les capitals de província

El Consell de l’Advocacia Catalana defensa l’actual organització territorial de l’Administració de Justícia, per no allunyar-la del ciutadà

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, manifesta el seu rebuig a l’avantprojecte de Llei de demarcació i planta judicial que estudia el govern estatal, que pretén recentralitzar els jutjats a les capitals de província. L’esborrany, presentat pel Ministre de Justícia al Congrés dels Diputats, està pendent d’aprovació per part del Consell de Ministres.

El president del Consell, Miquel Sàmper, qualifica de ‘molt greu’ l’avantprojecte de Llei de demarcació i planta, que implicaria la concentració de jutjats en macrociutats judicials amb seu única a les capitals de província. La proposta del govern espanyol preveu la desaparició dels actuals partits judicials i la creació d’una única demarcació provincial, amb els jutjats amb seu a la capital de cada demarcació. Per tant, se suprimirien les Audiències Provincials i tots els jutjats de les diferents jurisdiccions i serien substituïts per un únic Tribunal de Instància d’àmbit provincial. (*)

Això implicaria que els actuals edificis judicials que hi ha repartits per tot el territori català serien provisionalment simples ‘delegacions’ de les macrociutats judicials en què es convertiria cada capital de província. Segons es desprèn de l’avantprojecte, mentre els edificis judicials centrals no estiguin preparats per acollir tot aquest volum de feina, continuarien funcionant els jutjats unipersonals, però sense destinar-hi més recursos, tenint en compte que la intenció final és que desapareguin.

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va presentar abans de l’estiu aquest avantprojecte, elaborat per una comissió d’experts, a la Comissió de Justícia del Congrés dels diputats i actualment està pendent de ser aprovat pel Consell de Ministres i iniciar, posteriorment, el tràmit parlamentari.

El projecte neix a partir d’una idea recentralitzadora de la justícia en un moment en què a Catalunya s’està treballant precisament en el sentit contrari, és a dir, en el de la descentralització de la justícia per tal d’acostar-la el màxim possible al ciutadà’, denuncia Sàmper. L’Advocacia Catalana defensarà la pervivència dels 577 jutjats unipersonals i 900 jutjats de pau catalans.

(*) A través d’aquest enllaç avantprojecte de Llei de Demarcació i planta podeu accedir a l’avantprojecte de la Llei de Demarcació i Planta del Ministeri de Justícia

Related Articles

Back to top button