Publicada la gramàtica oficial de l’aranès

L’Institut d’Estudis Aranesi publica una nova gramàtica de l’aranès, després de més quatre anys de treballs impulsats per la secció aranesa de l’Institut, que es van iniciar després de la seva constitució, el juliol de 2015, com a organisme acadèmic encarregat d’exercir l’autoritat lingüística sobre la variant aranesa de la llengua occitana pròpia de l’Aran, a Catalunya.

La Gramatica der occitan aranés, ha estat aprovada oficialment aquest mes de juliol passat, i la seva publicació completa el repertori d’obres de referència bàsica que defineixen l’aranès com a variant de la llengua occitana, ja publicades per l’Institut d’Estudis Aranesi, com ara el Diccionari basic der aranés, aparegut el 2019. En la seva confecció han intervingut més de 20 especialistes i coneixedors de la llengua occitana i, especialment, de l’aranès.

Després de la publicació de la primera gramàtica moderna de l’aranès el 2006, d’Aitor Carrera, la nova Gramatica der occitan aranés representa un important pas en la normalització de l’aranès contemporani atès el caràcter oficial de l’obra, que servirà de referència per a totes les administracions i també els sectors culturals d’expressió aranesa.

Amb la Gramatica der occitan aranés es culmina un procés de codificació de l’aranès modern, que es va iniciar amb la publicació de les Nòrmes ortogràfiques  der aranés, impulsades per la Direcció General de Política Lingüística, que el Govern de  la Generalitat va aprovar el 1983.

L’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia aranesa dera Lengua Occitana compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística per al desenvolupament dels seus treballs de codificació de l’occità aranès i de col·laboració per a l’establiment d’una norma comuna occitana amb altres ens de l’espai occità. [Font: Generalitat de Catalunya]

Related Articles

Back to top button