Tres de cada quatre víctimes de violència masclista ja reben assistència lletrada immediata a les comissaries

La modificació de la llei ha permès que en dos anys s’hagi triplicat el nombre de dones amb assistència jurídica a l’hora de denunciar els fets

Gairebé tres de cada quatre dones víctimes de violència masclista (72,02%) ja reben assistència lletrada immediata del torn d’ofici en seu policial a l’hora d’interposar la denúncia per la presumpte agressió. Aquest percentatge significa que en només dos anys s’ha aconseguit triplicar el nombre de dones amb assistència jurídica des del mateix moment en què es disposen a denunciar els fets. Aquesta és una de les conclusions de l’informe que ha elaborat el Consell de l’Advocacia Catalana sobre el dret de les dones víctimes de violència masclista, quan es compleixen dos anys de la modificació de la llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

L’informe ha estat presentat avui a la Mesa del Parlament en una reunió de treball en la que hi han participat representants dels catorze col·legis de l’advocacia catalana i de les respectives comissions del torn d’ofici i de violència masclista. La trobada ha permès constatar que la modificació legal que es va impulsar des del Consell de l’Advocacia Catalana i que va aprovar el Parlament el 22 de desembre de 2020 ha significat un increment molt significatiu del nombre de dones víctimes de violència masclista que ja reben assistència lletrada del torn d’ofici des del mateix moment en què presenten la corresponent denúncia a les comissaries, ja sigui dels Mossos d’Esquadra o de les policies locals.

D’aquesta forma, l’any 2020 el percentatge de víctimes assistides en seu policial era només del 23,8%, mentre que el juny de 2021, just abans de l’aplicació del nou protocol, se situava en el 27,7%. A partir de l’entrada en vigor del nou protocol, el percentatge ha crescut de forma progressiva fins a situar-se en el 72% actual, segons les últimes dades corresponents al període juliol-novembre de 2022.

Així, en aquests cinc darrers mesos comptabilitzats, de les 7.809 dones ateses per violència de gènere, 5.624 van rebre assistència lletrada immediata en seu policial, mentre que 2.185 ho van fer posteriorment, en el jutjat de guàrdia. Aquestes dades fan referència només a les peticions del torn d’ofici ja que no es disposa de les dades de víctimes que són ateses per advocats o advocades de lliure elecció.

 

 

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna, ha destacat que l’aprovació de la modificació legal i la posterior aplicació del protocol ha suposat “una millora molt important en l’atenció que es presta a les víctimes, ja que ara una gran majoria reben assistència lletrada des del moment que van a comissaria a presentar denúncia i no han de passar per aquest tràngol sense cap mena d’acompanyament legal”.

Orduna recorda que abans d’aquests canvis, gairebé totes les víctimes no rebien cap mena d’assistència jurídica fins que el cas arribava al jutjat de guàrdia. “No només significa una atenció de més qualitat per a elles, sinó que també suposa un avantatge per als advocats i advocades del torn d’ofici, que des del principi ja participen de tot el procés i poden acompanyar a les víctimes, i això sempre acaba en un millor resultat que quan has de fer la primera assistència al jutjat de guàrdia”, assenyala Orduna.

La presidenta del Consell ha volgut donar simbolisme a la reunió d’avui, ja que “és el resultat d’una feina molt transversal que vam impulsar des de l’advocacia catalana, però que no hagués estat possible sense el suport dels grups parlamentaris, ni sense la col·laboració dels departaments de Justícia i Interior de la Generalitat, ni sense la implicació de tots els professionals inscrits al torn d’ofici”. “Aquesta experiència ens demostra que la suma d’esforços contribueix sempre a un millor resultat i a un benefici social, en aquest cas per a les víctimes de la xacra de la violència masclista”, ha afegit.

L’informe també fa referència a les diferents accions formatives que s’han organitzat des del Consell de l’Advocacia Catalana en l’àmbit de la violència de gènere, així com els reptes de futur que es plantegen per aquest 2023, focalitzats en el seguiment dels indicadors i del protocol per incrementar encara més el seu grau compliment, o una millor racionalització del sistema de guàrdies del torn d’ofici, que ha quedat obsolet ja que encara es basa en les xifres de procediments judicials que hi havia fa més de vint anys.

 

Una iniciativa pionera

Malgrat que la legislació ja regulava, des de l’any 2015, el dret de les víctimes de violència de gènere a rebre assessorament jurídic gratuït en el moment immediatament previ a la interposició de la denúncia, la seva taxa d’efectivitat era molt baixa, fins al punt que al 2016 no arribava ni a l’1%. És per això que es va impulsar una reforma que va donar com a resultat la modificació legal aprovada el desembre de 2020 al Parlament, que estableix l’obligació de sol·licitar aquesta assistència lletrada immediata des del moment inicial de la denúncia.

A partir d’aquest moment, el Consell de l’Advocacia Catalana va redactar un protocol d’actuació per garantir la seva efectivitat que estableix, entre d’altres, l’obligació del lletrat de guàrdia d’atendre en seu policial a la víctima assignada en el temps màxim d’una hora des que rep l’avís. Aquest document ha estat redactat pel Consell amb el vist-i-plau dels departaments de Justícia i Interior per a la seva execució en les diferents seus policials

Barcelona,  19 de gener de 2023

 

InfORME sobre el dret víctimes de vm a l’assistència lletrada immediata

 

Related Articles

Back to top button