La Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana es suma a la commemoració del Dia de l’Advocacia en Perill

La Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana es suma a la commemoració del Dia de l’Advocacia en Perill que es celebra cada any al voltant del 24 de gener, data que commemora l’aniversari de la matança dels advocats laboralistes d’Atocha el 1977.

Des del 2009, en un esforç per lluitar contra la situació en molts països on advocats i advocades posen en risc les seves vides pel fet d’exercir la seva professió,  l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED); l’Associació Europea dels Juristes per la Democràcia i els Drets Humans al Món (ELDH) i La Fundació pel Dia de l’Advocat Amenaçat, impulsen el Dia de l’Advocacia en Perill.

Aquest any el focus de la jornada es centra en la situació de l’advocacia a l’Afganistan. La caiguda del govern afganès l’agost del 2021 va esborrar dues dècades de progrés al país. Tot el sistema judicial del país s’ha enfonsat i les lleis, inclosa la Constitució de 2004 han estat privades de tot efecte. Ara, s’apliquen els principis de la Sharia i moltes de les directrius emeses pel govern de facto constitueixen limitacions als drets humans fonamentals.  Els Talibans tenen entre els seus objectius a advocats i especialment advocades que representen víctimes en casos on estan implicats. L’advocacia en general està sent perseguida per la tasca que havia realitzat de protegir l’Estat de Dret.

Seguint amb l’objectiu d’aquest dia com és el de visibilitzar la situació d’inseguretat, assassinats, desaparicions, persecucions o amenaces que viuen molts advocats i advocades en l’exercici de la seva professió per i donar suport a la seva causa, des de la Comissió de DDHH del Consell de l’Advocacia Catalana volem també centrar l’atenció en la situació que viu l’advocacia en altres països com les Filipines o Mèxic, eixos temàtica de la jornada que organitzem.

Precisament des de la Taula per Mèxic, entitat amb qui el CICAC col·labora assistint jurídicament a persones defensores de DDHH amenaçades, s’ens ha comunicat la desaparició recent de l’advocat Ricardo Lagunes que col·labora en la defensa dels drets de la comunitat de Michoacán a Mèxic.

Des del CICAC mostrem el nostre més ferm suport a totes les advocades i advocats que defensen els Drets Humans arreu i condemnem fermament els casos de violació dels seus drets en l’exercici de la seva professió,  les situacions d’amenaces i atemptats contra al seva integritat física o els seus béns a causa d’exercir l’advocacia.

Així mateix, demanem a les totes les autoritats especialment les afganes, mexicanes i filipines l’aplicació dels principis bàsics sobre el paper dels Advocats, adoptats pel 8è Congrés de l’ONU sobre la Prevenció del Delicte i el Tractament del Delinqüent realitzat a l’Habana el 1990 que estableixen, d’acord amb les garanties vinculades a l’advocacia, que els poders públics han de vetllar per a que advocats i advocades puguin complir totes les seves funcions professionals sense entrebancs, intimidació, ingerència indeguda i que siguin protegits quan la seva seguretat es vegi amenaçada en l’exercici de les seves funcions.

Comissió de DDHH del Consell de l’Advocacia Catalana

 

Barcelona, 24 de gener de 2023

Related Articles

Back to top button