La UGT s’adhereix al projecte Compendium.cat per promoure l’ús del català a la justícia

El conveni amb el sindicat permet incorporar al portal una vintena de recursos de llenguatge jurídic català vinculats al dret laboral

El sindicat Unió General de Treballadores i Treballadors de Catalunya (UGT) s’ha adherit avui al projecte Compendium.cat per promoure l’ús del català a la justícia. El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Ramon Puig, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, han formalitzat el conveni de col·laboració en un acte que ha tingut lloc a l’edifici històric que té la UGT a la rambla de Santa Mònica de Barcelona. Amb aquest acord ja són una trentena les entitats i institucions catalanes, andorranes, valencianes i de les Illes Balears que participen en el Compendium.cat

L’acord estableix, entre d’altres, que la UGT participarà en la promoció i difusió del portal de recursos de llenguatge jurídic català, Compendium.cat, que es va posar en marxa a principis d’aquest any. També possibilitarà que aquesta eina incorpori a partir d’ara fins a una vintena de recursos, formularis processals i documents de llenguatge jurídic català vinculats al dret laboral.

En els següents enllaços es pot consultar la documentació aportada per la UGT al Compendium.cat:

De cara l’any vinent també hi ha previst que la col·laboració continuï i que la UGT aporti al Compendium.cat models de documents sindicals (comunicats, convocatòries d’assemblees, etc.) i models de documents sobre prevenció de riscos laborals.

La presentació de l’acord també ha comptat amb la participació de la vicesecretària general de la UGT a Catalunya, Núria Solé; la lletrada del gabinet jurìdic de la UGT, Ester Puertas; i la coordinadora del portal Compendium.cat, Anna Arnall.

Un projecte obert i en evolució

Aquesta iniciativa té com a finalitat sumar esforços, recursos i sinergies de diferents entitats rellevants en l’àmbit jurídic, lingüístic i acadèmic per impulsar conjuntament el desenvolupament del portal Compendium.cat. Aquesta eina permet fomentar l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català, contribuir a pal·liar els problemes que té el panorama documental d’aquest llenguatge i visibilitzar molts dels recursos que actualment es troben dispersos en diferents webs institucionals. Es tracta d’un projecte obert al qual és previst que s’hi segueixin adherint altres institucions sensibles i compromeses amb l’impuls del català en l’àmbit del dret.

A banda del Consell de l’Advocacia Catalana i del sindicat UGT la resta de les entitats i organitzacions que hi participen són els Departaments de Cultura i Justícia de la Generalitat de Catalunya, el Consell General d’Andorra, el Govern de les Illes Balears, el Consell de Garanties Estatutàries, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el Centre de Terminologia de Catalunya (TERMCAT), la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat d’Andorra, la Universitat de les Illes Balears, la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, el Col·legi d’Advocats d’Andorra, el Col·legi d’Advocats de Sueca, el Col·legi d’Advocats de les Illes Balears, el Col·legi Notarial de Catalunya, el Deganat dels Registradors de Catalunya, el Consell de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, el Consell de Col·legis de Graduats Socials de Catalunya, el Consolat de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona, la Mútua de Previsió Social per a advocats Alter Mútua, l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, el Tribunal Arbitral de Catalunya (TAB) i la Societat Catalana d’Advocats de Família (SCAF).

El portal Compendium.cat és conceptualment un motor de cerca que permet cercar i trobar informació en més de 800 recursos lingüístics, entre els quals hi ha manuals de redacció jurídica, apunts lingüístics sobre terminologia jurídica, diccionaris jurídics i manuals didàctics. El portal també inclou formularis judicials de diverses jurisdiccions, formularis per a l’arbitratge i mediació, societaris, escrits de tràmit i altres models de documents que s’hi van incorporant de forma progressiva. L’eina va adreçada majoritàriament a tres grans públics: els professionals del dret (advocats, notaris, procuradors, jutges, registradors, graduats socials, etc.), els professionals de la llengua (correctors, traductors, redactors, intèrprets) i el personal de les administracions públiques i privades que hagin de redactar documents. 

Barcelona, 18 de novembre de 2022

 

Related Articles

Back to top button