Front comú judicial, polític i social per impulsar reformes legals que incentivin l’ús del català a la justícia

La XIII Jornada organitzada pel Consell es compromet a promoure una estratègia conjunta que permeti normalitzar la llengua en l’àmbit judicial

El Consell de l’Advocacia Catalana liderarà un front comú del món judicial, polític i social amb l’objectiu d’impulsar reformes legislatives que permetin incentivar l’ús del català a la justícia. Aquesta és la principal conclusió de la XIII Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia que s’ha celebrat avui al Col·legi d’Advocats de Terrassa.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Ramon Puig, ha explicat que la proposta passa per aconseguir la reforma de l’article 231 de la Llei orgànica del poder judicial, que regula, entre d’altres, l’ús de les llengües oficials en l’àmbit de la justícia. “Entomem aquest repte des del Consell de l’Advocacia Catalana per intentar posar a tothom d’acord”, ha assegurat Puig. “Units som imbatibles”, ha afegit el president de la Comissió de Llengua del Consell, Rogeli Montoliu.

La proposta es produeix després que hagi estat plantejada a la taula de debat en la qual han participat cinc exconselleres i exconsellers de la Generalitat, que han coincidit que una de les mesures que permetrien recuperar l’ús del català a la justícia seria aquesta reforma legislativa. Núria de Gispert, Montserrat Tura, Carles Mundó, Ester Capella i Lourdes Ciuró consideren que aquesta seria una bona via i han esperonat al Consell de l’Advocacia a liderar aquesta unitat i a buscar el consens en el món judicial, polític i social. En els últims 15 anys s’ha passat d’haver-hi un 20% de les sentències en català a només un 7%.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, el mateix president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Ramon Puig, la subdirectora general de Política Lingüística de la Generalitat, Elvira Riera, i el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig Ventalló.

La primera ponència, sota el títol “Lawfare. De la retòrica legalista a l’Estat judicial. El cas espanyol”, ha anat a càrrec del doctor en dret, advocat i politòleg Damià del Clot. A continuació, Plataforma per la Llengua ha presentat els resultats de l’enquesta realitzada per aquesta entitat a l’advocacia sobre l’ús del català.

Les conclusions de la jornada es publicaran i difondran durant els propers dies i es faran arribar a tots els actors implicats. El president del Consell de l’Advocacia Catalana ha recordat, però, que la millor recepta per incentivar l’ús del català en l’àmbit judicial és que els advocats i advocades “utilitzem desacomplexadament i amb orgull la nostra llengua”.

Terrassa, 11 de novembre de 2022

Related Articles

Back to top button