Manifest del Consell de l’Advocacia Catalana de condemna per l’actuació dels governs iranià i afganès per la repressió exercida a les dones

Des del Consell de l’Advocacia Catalana condemnem fermament els assassinats que s’estan produint a l’Iran i expressem el nostre més enèrgic rebuig a l’actuació del govern d’aquest país davant les mobilitzacions de la societat iraniana per protestar contra la mort de la jove kurda Mahsa Amini.

El Consell de l’advocacia Catalana condemna la mort de la jove, que va ser detinguda el passat 13 de setembre a Teheran per la denominada policia de la “moral” iraniana per no portar correctament posat el hijab. Segons testimonis, va ser colpejada i traslladada a un centre de detenció i hores més tard traslladada en coma a l’hospital, on va morir 3 dies més tard.

Aquests fets han provocat que una gran part de la societat d’Iran surti al carrer a protestar per la impunitat de l’actuació de la policia de la “moral”.

Recentment s’ha conegut la mort a trets d’una jove de 20 anys i ja són 41 les persones que han mort  segons ha reconegut la televisió estatal iraniana.

Amnistia Internacional, en base a relats de testimonis i material gràfic, afirma que son les forces de seguretat d’Iran qui han causat les morts de manifestants en les protestes pacífiques als territoris de Kermanxah, Kurdistan i Azerbaidjan Occidental, i que s’estan investigant les morts en altres ciutats.

Ens fem també ressò del patiment de les dones i nenes afganeses que, des de la recuperació del poder per part dels talibans, han viscut un nou retrocés en els seus drets a la vida, la integritat física, l’educació, la llibertat d’expressió i el dret al lliure desenvolupament de la personalitat.

Davant d’aquestes noves situacions de discriminació i supressió dels drets de les dones i de les nenes, des del Consell de l’Advocacia Catalana:

  • Denunciem l’actuació irregular de la policia de l’Iran i l’actuació posterior del govern d’aquest país que dona suport a la repressió violenta de les manifestacions, i que ha ordenat el tancament de les universitats i la detenció d’almenys 18 periodistes, a més de limitar l’accés tant a internet com  Whatsapp, Instagram i Skype.

 

  • Condemnem l’ús de munició real per part de les forces de seguretat contra les persones que protesten i es manifesten, sent una actuació contrària al dret internacional, que limita l’ús d’armes de foc en el context de les manifestacions pacífiques (Resolució del Consell de Drets Humans de NNUU A/HRC/25/L.20, 24 de març de 2014 sobre la promoció i la protecció dels Drets Humans en el context de les manifestacions pacífiques).

 

  • Reivindiquem els drets de totes les dones i nenes a una vida digna, amb independència de la seva procedència, residència, nacionalitat, religió o origen social, en tant que el dret a la igualtat és un dret universal de totes les persones.

 

  • Donem suport als advocats i advocades que defensen i lluiten pels drets de les dones i les nenes i els drets humans en aquests països.

 

Davant d’aquesta situació és necessari que la comunitat internacional es mobilitzi i exigeixi el fi de la impunitat sistèmica que permet el manteniment de la repressió per part de les autoritats nacionals d’aquests dos països i que suposen greus violacions dels drets humans, i dels drets de les dones i de les nenes.

 

Barcelona, 30 de setembre de 2022

Related Articles

Back to top button