Manifest per un salt endavant en el Català a la Justícia

La Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana, reunida a Sabadell, el dia 21 d’abril de 2022, coincidint amb la setmana de la Diada de Sant Jordi, manifestem:

Si bé la llengua catalana està passant un moment delicat, i l’ús del català en general està patint un retrocés, evident a l’ensenyament, és en l’àmbit judicial on les quotes de retrocés són més alarmants.

Les sentències en català representen menys del 7 % del total dictades a Catalunya i d’això en som responsables tots els operadors jurídics.

Els esforços fets fins ara per intentar revertir aquesta situació, tant des del Govern de Catalunya com des del Consell de l’Advocacia Catalana, no han estat suficients.

Un petit avenç és el Pla de Foment del Català a la justícia gratuïta, que té el compromís dels més de mil advocades i advocats inscrits.

El portal Compendium.cat, recentment estrenat, que compta amb la participació de diverses administracions públiques i entitats de Catalunya i Andorra, serà una eina que ha de facilitar, encara més, l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits jurídics, administratius i judicials.

No n’hi ha prou en posar eines al servei dels operadors jurídics. Cal que tots fem “un salt endavant” per la plena normalització del català. L’ús de la llengua catalana, especialment a la justícia, no pot continuar sent una excepció com fins ara. Ha d’esdevenir un fet normal. Perquè una llengua que no es fa servir, té els dies comptats.

Per això:

1.- Requerim a les administracions que sigui una prioritat establir el marc jurídic que faci possible la plena normalització del català, especialment en el nostre àmbit.

2.- Encoratgem, engresquem i il·lusionem les advocades i advocats a fer ús del català de manera habitual i sense por, en totes les seves actuacions orals i escrites.

3.- Reclamem als jutges que en facilitin l’ús en igualtat de condicions, procedint en català quan es presentin escrits en aquesta llengua, com a clara expressió de l’opció lingüística.

4.- Demanem a la resta d’operadors jurídics, que també contribueixin a fer que l’ús de la llengua catalana deixi de ser una excepció.

5.- Exigim del poder legislatiu competent la modificació de la LOPJ de manera que el coneixement de la llengua catalana (i per extensió de les altres llengües de l’Estat) deixi de constituir només un mèrit en la provisió de places judicials (Jutges, Magistrats, Fiscals, LAJ, metges forenses, gestió processal, auxili judicial….) per passar a ser un requisit, de manera que es faci efectiu el principi que l’administrador ha d’estar al servei de l’administrat i no a l’inrevés.

6.- Traslladem aquest Manifest a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al TSJC i al CGPJ

Perquè és de justícia.

 

manifest en format pdf

Related Articles

Back to top button