Antifrau obre les inscripcions pel diàleg “Del Malaya al Pandora. Efectes col·laterals”, en motiu del Dia Internacional contra la Corrupció

L’Oficina Antifrau de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya organitzen, el 9 de desembre, un acte sobre els efectes de l’alerta dels casos de corrupció més enllà de la notícia puntual, a través de la figura de les persones alertadores i facilitadores d’aquests casos

L’acte serà un diàleg entre l’advocada Inmaculada Gálvez, que va presentar desenes de demandes contra l’Ajuntament de Marbella donant origen al Cas Malaya, i el periodista Jesús Garcia, que ha col·laborat amb el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació en la publicació recent dels papers de Pandora sobre evasió fiscalEl proper dijous 9 de desembre se celebra el Dia Internacional contra la Corrupció i l’Oficina Antifrau de Catalunya, juntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha organitzat un diàleg entre l’advocada Inmaculada Gálvez, que va presentar desenes de demandes contra la gestió del consistori de Marbella, germen del macro procés Malaya contra la corrupció urbanística, i el periodista d’El País Jesús García, que ha col·laborat enguany amb el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) per fer públics els Papers de Pandora sobre evasió fiscal d’empreses i de personalitats d’arreu del món.

Els darrers anys hem presenciat una llarga llista de casos de corrupció que han sortit a la llum pública -alguns ja han estat jutjats- gràcies a una figura clau: les persones alertadores. Qui denuncia comportaments il·lícits s’exposa a patir represàlies en l’àmbit professional i fins i tot en el personal. Però al costat d’aquesta figura en trobem un altra, la de la persona facilitadora. Els periodistes i els advocats són dos dels perfils professionals a l’òrbita de l’alerta i la divulgació pública de la corrupció.

Amb aquest diàleg es vol conèixer, a través de dues persones concretes, quins efectes ha tingut posar llum a dos casos de corrupció i evasió fiscal, que han tingut un gran ressò mediàtic, però no només mediàtic. A través de l’experiència personal i professional de Gálvez i Garcia s’intentarà donar resposta a quins efectes han tingut aquests casos, més enllà de la notícia puntual. Quines reaccions han provocat? Quins danys col·laterals han produït?

L’obertura de l’acte anirà a càrrec del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, i serà moderat per la responsable de comunicació d’Antifrau, Laia Espín.

Amb aquest acte l’Oficina Antifrau s’adhereix al Dia Internacional contra la Corrupció. Segons Nacions Unides cada any es paga un bilió de dòlars en suborns i calcula que es roben 2,6 bilions de dòlars anuals a través de la corrupció, suma que equival a més del 5% del producte interior brut mundial. Segons un estudi universitari, el cost social de la corrupció a Espanya és de 40 mil milions d’euros.

 

inscripcions gratuïtes

Related Articles

Back to top button