Conclusions del Vè Congrés de l’Advocacia Catalana. L’Advocacia Catalana es posa al dia a Girona per afrontar els nous reptes del segle XXI.

 

Uns 400 juristes participen avui i demà al V Congrés de l’Advocacia Catalana, que se celebra al Palau de Congressos de Girona, per tractar l’efecte dels canvis socials i tecnològics en l’ordenament jurídic i les reformes legislatives que caldrà emprendre

Durant el Congrés també s’analitzaran problemàtiques relacionades amb els desnonaments i el dret a l’habitatge, l’ús de les noves tecnologies, el dret a la defensa o les modificacions del procés penal

La inauguració ha anat a càrrec de la presidenta del Consell, Mª Eugènia Gay; el degà de l’ICAG, Carles McCragh; la presidenta de la Federació dels Col·legis d’Advocats Europeus, Dominique Attias; la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí.

 

Uns 400 juristes i professionals del sector participen, dijous 4 i divendres 5 de novembre, en el cinquè Congrés de l’Advocacia Catalana, que se celebra a l’Auditori Palau de Congressos de Girona i que té com a principal objectiu debatre sobre l’impacte que estan tenint les transformacions socials i tecnològiques en l’ordenament jurídic. El Congrés, organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana i que es pot seguir tant de forma presencial com en línia, vol abordar al llarg de dos dies els principals reptes que la justícia, i l’advocacia en particular, haurà d’afrontar en els propers anys per donar resposta als canvis socials i tecnològics, i quines reformes legislatives s’hauran d’emprendre per adaptar-se a aquesta nova realitat.

D’aquesta forma, qüestions com el dret a l’habitatge i la problemàtica dels desnonaments, l’ús de les noves tecnologies com a element transformador, garantir el dret a la defensa, les modificacions del procés penal, les polítiques de drets humans i totes aquelles temàtiques relacionades amb la nova realitat social centraran les principals ponències del Congrés.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, assegura que aquest Congrés ha de servir “per posar els ciments del model de justícia que volem pels propers 15 anys”. Per fer-ho, segons Gay, caldrà la implicació de tots els actors que hi han de participar, des de les administracions fins a tots els òrgans judicials, i remarca que “per a l’advocacia és estratègic adaptar-se a les transformacions socials i tecnològiques que s’estan produint arreu del món, especialment després d’aquesta etapa pandèmica, i cal fer un debat seriós i profund sobre com tots aquests processos impacten directament en l’ordenament jurídic actual i quines reformes legislatives es poden emprendre per donar resposta a una realitat que és molt canviant”.

Mª Eugènia Gay planteja que del Congrés de Girona en surti “un full de ruta que serveixi com a guia per crear aquest model de futur de l’advocacia, adaptat als temps actuals i amb una major capacitat per, des de l’ordenament jurídic, donar resposta als problemes i necessitats actuals i a tots els que puguin sorgir a curt i mig termini”. “La justícia serveix per resoldre els problemes de la gent i no es pot convertir en una font de creació de nous problemes”, ha afegit la presidenta del Consell.

Per la seva banda, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Carles McCragh, diu que l’aposta del Consell de l’Advocacia Catalana per fer el V Congrés a la capital gironina “constata que el nostre territori, per la proximitat geogràfica amb la resta d’Europa, és el millor lloc per debatre unes transformacions que no són locals sinó que son fruit de la globalització i hem de procurar que s’integrin en el respecte a la dignitat de les persones i en els Drets Humans”, i anima a tots els professionals de l’advocacia a participar en el Congrés.

Un programa multidisciplinar

La inauguració del Congrés ha anat a càrrec de la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de l’ICAB, Mª Eugènia Gay; el president de la Comissió de Drets Humans i degà de l’ICAG, Carles McCragh; la presidenta de la Federació dels Col·legis d’Advocats d’Europa, Dominique Attias; la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró i el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí.

Seguidament ha tingut lloc la conferència inaugural, a càrrec de la magistrada del Tribunal Suprem Maria Luisa Segoviano, el catedràtic en Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona Xavier Arbós, el degà del Col·legi d’Advocats de les Illes Balears Martín Alenyar i el professor de Filosofia Juan Manuel del Pozo, sota el títol “Els canvis socials actuals i els seu impacte en l’ordenament jurídic”. Moderada per la vicepresidenta del Consell, Encarna Orduna, ha estat el tret de sortida per debatre els reptes que ha d’afrontar l’advocacia del segle XXI, centrats en cinc panells que abordaran les següents temàtiques:

  • El Dret a l’Habitatge
  • El Dret de Defensa
  • El Dret i el procés penal
  • La tecnologia i l’ordenament jurídic
  • Projectes de l’Advocacia Catalana per adaptar la Justícia a les necessitats de les persones

Les conferències seran impartides per ponents de reconegut prestigi en tots els àmbits del Dret. Podeu consultar el programa detallat aquí:

web del vè congrés de l’advocacia catalana

Les aportacions de totes les persones que participen en el Congrés seran documentades, amb la finalitat d’extreure’n unes conclusions sobre les accions conjuntes que l’advocacia institucional catalana plantejarà davant les corresponents administracions.

Trobareu tota la informació sobre el Congrés al web www.congresadvocacia.cat

La cloenda del Congrés tindrà lloc divendres 5 de novembre les 13:30 hores a l’Auditori del Palau de Congressos de Girona.

Girona, 4 de novembre de 2021

conclusions vè congrés de l’advocacia catalana 2021

Related Articles

Back to top button